Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Арт инсталация изхвърлена по погрешка в кофа за боклук

Служители по чистотата в италиански музей сбъркали творбата с остатъци от официална празнична вечер

Открита в петък, 23 октомври вечерта, инсталацията е била изметена от служителите по чистотата на другия ден сутринта. - Арт инсталация изхвърлена по погрешка в кофа за боклук

Открита в петък, 23 октомври вечерта, инсталацията е била изметена от служителите по чистотата на другия ден сутринта.

Десетки бутилки от шампанско се валят по пода. Златисти, розови, небесносини конфети, разпилени из цялата зала, дискотечно осветително тяло, сякаш паднало от тавана…

Служителите от екипа по чистотата на музея за модерното изкуство в Болцано решили в събота сутринта, че са се озовали сред остатъците от добре напоено с алкохол празненство от миналата вечер. Без да се поколебаят, те си свършили работата, като напълнили контейнерите за боклук с експонатите. Не заподозрели, че са изхвърлили цялата инсталация на двама известни творци, пише „Фигаро“.

Озаглавена „Къде ще танцуваме тази вечер?“, инсталацията на Goldschmied & Chirari трябвало да представлява интерпретация на Италия през 80-те години на миналия век.

„Период, характеризиращ се с потребителски дух, хедонизъм, с политици-социалисти и техните безкрайни празненства“, гласи анотацията на музея.

Открита в петък, 23 октомври вечерта, инсталацията е била изметена от служителите по чистотата на другия ден сутринта.

„Казахме им да измият голямото фоайе, защото там ще се състои вернисажът в петък вечерта. Очевидно са объркали инсталацията с преддверието…“, обяснява директорката на музея.

От там уверяват, че творбата скоро ще бъде възстановена. За щастие, хигиенистите са подходили са сортирали елементите на инсталацията. Разделянето между стъклото и хартията ще позволи произведението скоро да заеме мястото си в изложбената зала.

В края на краищата, в тази история е трудно да се каже кой всъщност си е свършил зле работата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах