Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арт историк откри неизвестна картина на Тициан

Първо поръчана с изображения на апостолите от Тайната вечеря, картината по-късно се превръща в семеен портрет

Апостолът в края на масата има очевидна прилика с Тициан. Снимка: Роналд Мур - Арт историк откри неизвестна картина на Тициан

Апостолът в края на масата има очевидна прилика с Тициан. Снимка: Роналд Мур

Картина, висяла повече от 100 години в енорийска църква в британско провинция, е рисувана от Тициан (1409 – 1576), смята арт историк. „Последната вечеря“ е подарена на храма „Свети Майкъл и вси небесни ангели“ в Ледбъри, Херефордшър, през 1909 г., пише Би Би Си.

Представители на църквата се свързват с арт историка Роналд Мур за реставрация на обезцветили се участъци от платното, широко над 3,6 метра. Впоследствие той прекарва три години в изследване на произведението.

„Носеше духа на Тициан, но така и не успях да го докажа – казва Мур. – Сега имаме пробив.“

По време на реставрационния процес Мур открива надпис под повърхностния слой боя. Той и асистентката му Патриша Кени прекарват общо 11 хил. часа в проучвания и опити да докажат, че автор на произведението е венецианският творец от XVI в. Тициано Вечели, или Тициан.

Фактът, че надписът се забелязва под най-горния слой боя е първият знак за Мур, че картината е на „голям художник“. С помощта на ултравиолетова светлина в долния ляв ъгъл се разкрива подписът на Тициан. Друго доказателство е, че един от апостолите, изобразен в левия край на платното, е автопортрет на самия художник.

Платното е поръчано от венециански метох, но се превръща в семеен портрет. Снимка: Роджър Мур

Двама от другите мъже носят чертите на две от децата на Тициан и според Мур картината в крайна сметка е била превърната в семеен портрет. Произведението е поръчано от венециански метох десетилетия преди да бъде завършено през 1576 г., същата година, в която художникът умира.

„Като художник той е бил много популярен и зает, затова мисля, че така и не е намерил време да работи по тази картина и да я довърши – коментира Мур. – Когато Тициан умира, чумата вече е върлувала, много хора са умирали и мисля, че това е накарало сина му да превърне недовършеното платно в семеен портрет.“

Възможно е и още няколко художници да са участвали в завършването на картината. Тициан е имал голямо ателие във Венеция, където често се събирали писатели и художници.

„Дори Тициан и синът му да са задали дизайна, това не означава, че картината е завършена от тях или че дори са работили много по нея – допълва Мур. – Вълнуващото е, че това е неизвестна досега картина от ателието на Тициан.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg