VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Арт мистерията Братя Конър с първа изложба у нас

Галерия „Оборище 5“ показва 20 произведения на творците, които нито са братя, а още по-малко близнаци

Братя Конър, „Защо да се вписваш, когато си роден да изпъкнеш?“. Снимка: Официален сайт на Братя Конър - Арт мистерията Братя Конър с първа изложба у нас

Братя Конър, „Защо да се вписваш, когато си роден да изпъкнеш?“. Снимка: Официален сайт на Братя Конър

Американският арт тандем Братя Конър открива изложба в София, озаглавена „Може би не става дума за щастливия завършек, а за историята“ (Maybe It’s Not About A Happy Ending, Maybe It’s Аbout The Story). В галерия „Оборище 5“ двамата ще представят 20 творби на хартия, създадени чрез ситопечат, маслен пастел, смесени акрилни техники, ръкописни намеси, колажи и др. Откриването е днес, 13 юни, а в края на месеца публиката ще може да види Братята и на живо.

Братя Конър се прочуват в арт средите като близнаците Франклин и Брендън. За тях първоначално се разпространява информация, че са отгледани от тайния християнски култ „Семейството“ при екстремни условия, заедно с други известни деца като актьорите Ривър и Хоакин Финикс. Легендата гласи, че двамата успяват да избягат от сектата и се установяват в Бруклин – там започват да творят произведения, посветени на света, от който са били лишавани. През октомври 2014 г. мистерията около самоличността им е разкрита от британския вестник „Телеграф“ и става ясно, че образите на Франклин и Брендън са измислица, а Братя Конър всъщност са арт дилърите Джеймс Голдинг и Майк Снели, приятели от колежа.

Това е първа изложба на двамата в България. Експозицията може да бъде разгледана в галерия „Оборище 5“ до 30 юли.

Ценителите ще могат да видят голямоформатните творби на братята „Conformity Is The Last Refuge“ (Конформизмът е последното убежище), „I Don’t Care What Anybody Says About Me“ (Не ме интересува какво казват за мен) и най-новите „I Know I’m Paranoid“ (Знам, че съм параноичен), „The First Thing I Do In The Morning“ (Първото нещо, което правя сутринта), „Call Me Anything But Ordinary“ (Наречи ме всякак, но не и обикновен). Заедно с тях ще бъдат изложени и творби на Деймиън Хърст, Питър Блейк и Марк Куин.

Америка за България

„Ще узнаеш истината и тя ще те ядоса“, ситопечат на мека корица. Снимка: Официален сайт на Братя Конър

Произведенията на Братята изследват границите между истина и фикция. Някои от тях представляват корици на книги от британската литературна класика или добре познати любовни романи, възпроизведени от художниците като големи платна, като сменят заглавията на книгите със свои текстове, изменяйки посланието, но запазвайки контекста.

Платната на Братя Конър се предлагат на търг редом до работите на Банкси и Деймиън Хърст. През декември 2017-а дебютират на „Арт Базел Маями“. Творбите им са в колекции в лондонския музея „Виктория и Албърт“, в „The Penguin Books Art Collection“ на издателство „Пенгуин“, в „The Niarchos Collection“, в „The Omer Koc Collection“…

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg