СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арт-проект, а не вандализъм е боядисването на Стената на Ленън

Само този надпис остана от пъстрата стена в Прага, посветена на Джон Ленън. - Арт-проект, а не вандализъм е боядисването на Стената на Ленън

Само този надпис остана от пъстрата стена в Прага, посветена на Джон Ленън.

Цветната стена в Прага, създадена в памет на Джон Ленън, беше пребоядисана в сиво от млади художници, съобщи сп. „Билборд“. Издигаща се в центъра на чешката столица, след убийството на музиканта през 1980 г. тя беше покрита с пъстри надписи и негови портрети.

Група студенти-художници, наричащи себе си Prague Service, я пребоядисаха в сиво и оставиха само надписа Wall is over! (Край на стената!). Те посветиха този акт на 25-годишнината от кадифената революция в Чехословакия, сложила края на комунистическия режим, и съобщиха, че така са искали „да освободят място за изказвания на новото поколение“. По думите на Ян Дотрел – един от членовете на Prague Service, постъпката им е арт-проект, а не проява на вандализъм.

Собствениците на стената – Суверенният малтийски орден в Прага, смятат да дадат студентите на съд.

Това не е първият път, когато някой се опитва да унищожи стената на Джон Ленън. Във времената на комунистическа Чехословакия та неколкократно е била пребоядисвана. През 2000 г. друга група художници я оцвети в зелено.

Преди и сега, след тъй наречения арт-проект на художниците-студенти от групата Prague Service.

Преди и сега, след тъй наречения арт-проект на художниците-студенти от групата Prague Service.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg