VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Артчешмички по Витошка, но само за три дни

За пешеходци, зажаднели за вода и за изкуство (снимки)

Край всяка от трите чешмички момичета от „Софийска вода“ могат да ви разкажат за качествата на… софийската вода. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Артчешмички по Витошка, но само за три дни

Край всяка от трите чешмички момичета от „Софийска вода“ могат да ви разкажат за качествата на… софийската вода. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Докато от Столична община още не могат да върнат и пуснат чешмичките в ремонтираните наскоро градинки – точно в месеците, когато хората имат най-голяма нужда от тях, от три дни софиянци могат да пият безплатно вода на три места в пешеходната част на булевард „Витоша”.

Новите чешмички са свързани с противопожарните хидранти и привличат вниманието не само на зажаднелите за вода, но и на зажаднелите за изкуство. Сглобени са от различни елементи на водопреносната система и приличат на кривокраки човечета с вдигнати ръце и тенекиени глави – от които тече вода.

Първата асоциация е с произведенията на американския художник Джими Дърам, който през месец май бе отличен на Венецианското биенале за съвременно изкуство със „Златен лъв“ за цялостен принос. Но зад създаването на чешмичките в София не стоят художници от ИСИ или други съвременни артисти. Арт ефектът е постигнат от техниците, които работят в отдел „Аварии и поддръжка” на „Софийска вода“, без намесата на специалисти в съвременното изкуство.

Чешмичка на техниците от отдел „Аварии и поддръжка“ в „Софийска вода“ (в средата) и две от скулптурите на Джими Дърам на Венецианското биенале. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Чешмяната „инвазия” по „Витошка” е част от кампанията на комуналната компания, която иска да убеди столичани, че градът предлага питейни вода с отлични качества, обясни пред „Площад Славейков” Владимир Гълъбов, старши мениджър комуникации в „Софийска вода”. Но за съжаление – както казва народът – всяко чудо е за три дни.

Америка за България

Чешмичките са част от тридневна акция, която била планирана за горещниците, но изпълнена малко предсрочно. Защото най-горещите дни тепърва предстоят, а днес до края на деня чешмичките ще бъдат демонтирани от булеварда. Така столичани ще трябва да разчитат от Общината пак да раздават вода. Или че в града ще бъдат поставени достатъчно чешмички – но надали. Раздаването на безплатна вода няколко дни в годината излиза много по-евтино.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg