СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Артисти под прицела на Кремъл

Обиски, арести и конфискации в театъра на Кирил Серебренников, отявлен критик на Владимир Путин

„Гогол-център“ е известен като средище на независими артисти в Русия и като символ на свободомислието в арт средите. - Артисти под прицела на Кремъл

„Гогол-център“ е известен като средище на независими артисти в Русия и като символ на свободомислието в арт средите.

Обиски в театър, арести на художествени ръководители, конфискации на мобилни телефони на актьори… Задава ли се груба саморазправа на властта с артистичните среди в Русия? „Най Йорк Таймс“ посочва, че подобни притеснения се ширят в страната, а повод за тях е акция срещу Московския художествен театър „Гогол“ от 23 май вечерта.

Тогава е задържан режисьорът и художествен ръководител на института Кирил Серебренников, сградата е била блокирана, репетиращите актьори са били затворени вътре до късно през нощта, а са иззети и джиесемите им. В крайна сметка след неколкочасов разпит Серебренников е освободен (но не и преди да бъде извършен обиск в апартамента му).

Официалното обяснение на властите е, че акцията има отношение към дейността на „Седмо студио“ – театрална трупа, създадена от Серебренников през 2012-а и ръководена от него до 2014 г. Според следователите „неназовани лица“ са присвоили 300 милиона рубли (около 3,5 млн. щатски долара) държавни пари, с които артистите са били субсидирани.

Задържани са бившият административен директор Юрий Итин и бившата главна счетоводителка Нина Масляева.

Кирил Серебренников на кинофестивала в Кан миналата година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Гогол-център“ е известен като средище на независими артисти в Русия и като символ на свободомислието в арт средите. Заради това и редица културни дейци, цитирани от американското издание, се опасяват, че следствените действия в института са по същество предупреждение към творческата интелигенция за евентуалните последици от прекалената им независимост.

От Кремъл обаче твърдят, че в действията на властите няма политика. Говорител на двореца коментира, че просто става дума за подозрения за кражби, както и че никой все още не е заявил, че самият Серебренников е заподозрян за престъпления.

Дори да не е – режисьорът е отдавнашен опонент на режима на Путин. Серебренников имаше ключово участие в протестите през 2011 г., обвинявал е държавните телевизии в лъжа, пропаганда и манипулации, негово е публичното изявление, че истински свободният човек „не може да изпълнява фашистки команди“ (след затягането на законовите мерки срещу митингите в Русия).

Реакцията на Путин

В разгорелия се дебат се намеси и самият Владимир Путин. Президентът на Русия Владимир Путин, в беседа с актьора Евгений Миронов, изказа личното си мнение за предизвикалото силни обществени реакции разследване срещу режисьора Кирил Серебренников и създаденото от него „Седмо студио“.

Владимир Путин с Евгений Миронов

Разговорът на Миронов с президента се състоя по време на церемонията по връчването на държавни награди на Екатерининската зала в Кремъл в сряда, пише „Комерсант“.

Художественият ръководител на „Театъра на нациите“ Евгений Миронов е награден с най-високото отличие – орден „За заслуги към Отечеството“ IV степен. Получавайки приза от ръцете на президента, актьорът връчи на Владимир Путин писмо в защита на Серебренников, подписано от дейци на културата и изкуството. А в края на събитието с държавния глава разменили няколко думи във връзка с разследването на „Гогол-център“ и обиска в апартамента на Серебренников.

„Вие знаехте ли за това?! –  попитал Миронов президента с повишен тон. Президентът отвърнал, че е научил вчера. – Защо се прави това?! В понеделник летите за Франция! За какво ви е това?!“

На което Путин в свойствения му маниер отвърнал: „Да, глупаци!“,  дистанцирайки се от работата на разследващите органи.

„Много ви моля за обективно разследване, без никакви извънредни методи. И не забравяйте за писмото, което ви предадох“,  завършил разговора Евгений Миронов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg