Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Артисти си приписаха авторството на монолита в Юта

Не е ясно дали и останалите метални обекти по света са тяхно дело

Монолитът в Юта бе забелязан от група биолози, изпратени в пустинята, за да преброят популацията на дебелорогите овни. Снимка: Дейвид Сърбър/Инстаграм - Артисти си приписаха авторството на монолита в Юта

Монолитът в Юта бе забелязан от група биолози, изпратени в пустинята, за да преброят популацията на дебелорогите овни. Снимка: Дейвид Сърбър/Инстаграм

Мистерията на монолита в Юта изглежда ще бъде разгадана. Група американски артисти, познати като „The Most Famous Artist“ (Най-известният артист), публикува в Инстаграм снимки на металния обект, на които се виждат няколко мъже, работещи по създаването и монтирането на скулптурата.

От страницата на групата става ясно, че тристранната скулптура от пустинята може да се поръча „в автентични размери и с качествени материали като за музей“ и струва 45 хил. долара. Доставката може да отнеме между 4 и 6 седмици, отбелязва творческият колектив.

Монолитът в Юта привлече световно внимание миналия месец и накара десетки авантюристи да се впуснат в търсенето му, за да се снимат с него. Скоро, след като бе забелязан за първи път, обектът изчезна, а 24 часа след това туристи съобщиха за нов, този път близо до археологическа местност в Румъния. В следващите дни снимки се появиха и от обелиск на планински склон близо до град в щата Калифорния. Все още не е ясно дали новите два монолита също са дело на „The Most Famous Artist“.

„The Most Famous Artist“ споделиха в Инстаграм статии, посветени на изкуството им, публикувани във „Фокс нюз“, „Артнет“ и развлекателния уебсайт „Машабъл“. Творческият колектив потвърди своето авторство не само на обекта в Юта, но и на подобен монолит в националния парк „Джошуа трий“, пак в Калифорния. Споделиха и снимка, на която се вижда маскиран творец, работещ над една от мистериозните скулптури. Надписът под кадъра гласи:

„Искате да кажете, че не са били извънземните?“.

Вижте още: КОЙ, АКО НЕ ИЗВЪНЗЕМНА РАСА, СТОИ ЗАД МОНОЛИТА В ЮТА?

На въпросите на потребители „Ти ли беше?“, „The Most Famous Artist“ отговарят:

„Ако под „ти“, имате предвид „ние“, да“.

Основател на мистериозния колектив „The Most Famous Artist“ е Мати Мо. Групата артисти са популярни с преобразяването на надписа Холивуд през 2017 г., променяйки буквите така, че да изписват „Hollyweed“ (Света Марихуана). Пред местните медии Мо не потвърждава категорично, че монолитите са дело на тази арт група.

„Не мога да кажа много заради законосъобразността на оригиналната инсталация – пише Мо до сайта „Машабъл“. – Мога само да кажа, че сме отговорни за нещо от този род и към момента предлагаме автентични арт обекти през сайта ни monoliths-as-a-service. Засега не мога да дам повече снимки, но обещавам, че ще има още в следващите дни и седмици.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg