Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пърформанс с изстрели и самоубийство пред Кремъл

Това не е първата артистична политическа проява на Крисевич

Павел Крисевич. Снимка: Инстаграм - Пърформанс с изстрели и самоубийство пред Кремъл

Павел Крисевич. Снимка: Инстаграм

Артистът Павел Крисевич изпълни пърформанс със стрелба на Червения площад в Москва днес, 11 юни, съобщават руските медии. Художникът е застанал пред стените на Кремъл, стрелял е два пъти във въздуха, а трети път – в себе си, инсценирайки самоубийство. Според предварителното му изявление пред изданието „Readovka”, това е пърформанс-протест против отнетата свобода на изразяване в Русия. Изказването му пред медията е своеобразен манифест, в който се казва:

„По време на затишие нас се опитва да ни обуздае страхът. Като триглава хидра той следи с държавна застрашителност от кулите на Кремъл, снизхожда от небосклона със страх религиозен, а в главите наши гаси фитила, погребва в мозъчните гънки надеждите ни със страх вътрешен, още животински.”

Манифестът завършва с думите:

„Пред кремълската завеса ще последва изстрел.”

След пърформанса художникът е жив. Задържан е от полицията.

Това не е първият политически артистичен пърформанс на Павел Крисевич. През август 2020 г. той се „обеси” на Троицкия мост в Москва в подкрепа на политическите затворници в Русия и Беларус. През ноември същата година символично се разпъна на кръст на Лубянския площад в Москва над клада от „политически дела”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90