Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Артистите искат закон за защита на гражданите от политиците

САБ настояват да бъде отнет лицензът на телевизия „Алфа“, които разпространяват снимка на студент от НАТФИЗ и съобщение за награда, ако някой го разпознае

Сидеров бе извлечен насила от НАТФИЗ в изборната нощ. Снимка: Веселин Боришев, Клуб Z - Артистите искат закон за защита на гражданите от политиците

Сидеров бе извлечен насила от НАТФИЗ в изборната нощ. Снимка: Веселин Боришев, Клуб Z

Съюзът на артистите в България (САБ) заяви в обръщение, че иска закон срещу агресията на политици като Волен Сидеров срещу обикновените граждани. Артистите настояват за промяна на законите, безсилни да спрат това безумие; съдебната система и органите на реда да изпълняват своите задължения по защита на гражданите; политическият елит да се разграничи от деянията на своя колега. Исканията им са провокирани от безобразното поведение на депутата Волен Сидеров, който два пъти нахлува в НАТФИЗ (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Изявлението им е адресирано до творческите съюзи в България, до висшите учебни заведения, до културните институти, до електронните и печатни медии, до дейците на културата и до гражданите на Република България.

Вижте пълния текст на обръщението им:

От дълго време сме свидетели на недопустими действия по агресивен сценарий, целящ да провокира безредици и дестабилизация на държавата. Тези действия прекрачиха всякакви граници в последните две седмици. Депутати от партия Атака, водени от лидера си Волен Сидеров няколко пъти си позволиха да нахлуят в автономната територия на Националната Академия за Театрално и филмово изкуство и с действията си да нарушат учебния процес; да упражнят физическа агресия; да провокират студенти и преподаватели с обидни квалификации към културата и цялото творческо съсловие.

Обръщаме се към Вас с призив всеки да намери своята форма на активно несъгласие и на цивилизовано действие за да ни подкрепят в нашите искания:

– искаме промяна на законите, безсилни да спрат това безумие;

– искаме съдебната система и органите на реда да изпълняват своите задължения по защита на гражданите;

– искаме политическият елит да се разграничи от деянията на своя колега.

Обединени, да кажем: „Не на агресията”.

Съюзът на артистите изпрати писмо и до председателя на Народното събрание, до главния прокурор, до председателя на СЕМ. В него САБ изразява възмущението си от агресията на Сидеров и Ко в Театралната академия и настояват законите да бъдат променени така, че депутатите да имат по-скромни права на имунитет; да бъде свален имунитетът на Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Илиан Тодоров; лицензът на телевизия „Алфа“ да бъде отнет.

Вижте текста на писмото, подписано от председателя на Съюза Христо Мутафчиев:

В последните дни българската общественост стана свидетел на безпрецедентно поведение от страна на лидер на политическа партия и народни представители от същата партия, които нахлуха в автономно българско висше учебно заведение. Използвайки имунитета си те агресивно публично нападнаха български студенти. По телевизия „Алфа”, собственост на партия „Атака” се разпространява съобщение със снимка на наш млад колега, с обещание за парична награда, за разпознаването му.

Съюзът на артистите в България като творческа организация изразяваме своето възмущение от извършените действия на провокация към младите ни колеги и към младите хора в България. Никой, който си позволява подобно поведение, не може да се крие зад „депутатския си имунитет”.

Настояваме институциите в България да вършат само това, за което са избрани:

– народните представители да приемат закони, като се ползват от имунитет само за правото си на мнение по приемането на закони, а не при хулигански прояви и провокации;

МВР да преследва закононарушителите и да пази гражданите ;

СЕМ да отнеме лиценза на „АЛФА ТВ“ и сезира прокуратурата за насаждане на омраза към колегите от професионалната ни гилдия;

да бъде свален депутатския имунитет на Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Илиан Тодоров и останалите участници в скандала, които имат депутатски имунитет и срещу тях да бъдат предприети съответни действия.

В понеделник Съюзът на артистите проведе спешни срещи с председателя на парламента Цецка Цачева и с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На тях участваха председателят на САБ Христо Мутафчиев, заместникът му Валентин Танев и адвокатът Валери Кръстев, зам.-министърът на културата Боил Банов, проф. Маргарита Младенова – режисьор и преподавател в НАТФИЗ, както и Веселин Калановски, представител на „Артистаутор“ и представители на Студентския съвет на НАТФИЗ. На срещите е обсъдено недопустимото поведение на Сидеров, Десислав Чуколов и други депутати на „Атака“ и е отправено искане за реални и цивилизовани действия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg