Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Аржентина иска узаконяване на абортите, въпреки църквата

Това може да бъде първата голяма латиноамериканска държава, която ще разреши прекъсване на бременността

Стотици жени излязоха на протест в град Ла Плата в защита на легализирането на абортите през октомври 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Аржентина иска узаконяване на абортите, въпреки църквата

Стотици жени излязоха на протест в град Ла Плата в защита на легализирането на абортите през октомври 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аржентина може да стане първата голяма латиноамериканска държава, която легализира абортите, съобщава „Индипендънт“. На 1 март Алберто Фернандес, президент на страната, в която преобладаващото население изповядва католицизма, обяви плановете си в следващите десет дни да предложи за гласуване в конгреса проектозакон, който декриминализира абортите.

Фернандес встъпи в длъжност през декември 2019 г. и съобщи за намеренията си в първото си обръщение към конгреса за годината:

Абортите се случват. Те са факт. Държавата трябва да защитава гражданите си, и в частност жените. В XXI в. всяко общество трябва да уважава индивидуалния избор на членовете си да решат сами какво да правят с телата си“.

Ако конгресът одобри проектозакона, Аржентина ще стане първата голяма латиноамериканска държава, която ще направи аборта законен. Ако бъде въведена мярката, страната ще се присъедини към Куба, Уругвай и Гвиана, където това вече е позволено.

Заради католическата църква в почти цяла Латинска Америка абортите са престъпление, освен в случаите на изнасилване или когато бременността би застрашила живота на майката. В някои държави забраната е толкова строга, че дори тези изключения не се позволяват, например в Хондурас, Доминиканската република, Хаити, Никарагуа и Ел Салвадор.

Намерението на Фернандес бе посрещнато с радост от активисти в Аржентина, които през август 2018 г. опитаха да прокарат свой закон, но конгресът гласува „против“, тъй като предложението не получи подкрепата на тогавашния държавен глава Маурисио Макри. Тогава хиляди жени излязоха на улицата, за да заявят подкрепата си за легализирането на абортите в страната. От тогава в техен разпознаваем знак се превърна зеленото шалче.

Сега конгресът трябва да се вслуша в исканията на десетки хиляди жени, които се бориха за това да имат контрол над решенията какво да правят с телата си – коментира Мариела Белски, директор на „Амнести Интернешънъл Аржентина“. – Достъпът до безопасен аборт е човешко право. Узаконяването на абортите ще бъде наистина историческа стъпка за страната ни и жените ще могат да погледнат към бъдеще, в което правата им се зачитат и към тях се отнасят със състрадание.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90