Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Асен Мутафчиев – нов диамант в клана Шопови

Асен Мутафчиев в сцена от "Г-жа Министершата" - Асен Мутафчиев – нов диамант в клана Шопови

Асен Мутафчиев в сцена от "Г-жа Министершата"

Достойна за уважение е мотивацията на режисьора Ивайло Христов да се заеме с драмата „Заешка дупка” на Дейвид Линдзи-Абер, ново заглавие в афиша на Театър „199”. Пиесата бърка с пръст в раната на мнозина родители, загубили децата си в нелепи инциденти, и разисква теми, които няма да срещнете в медиите. Сън не хваща виновници като шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки, след като чуят въпроса на почернените родители: „Защо си жив, след като уби сина ми?” Има ли право да се радва на живота, да твори, да обича?

Семейство (Кристина Янева и Валери Йорданов), загубило сина си при катастрофа, се опитва да заживее отново нормално след нещастния случай. Не им е леко да понесат бременността на сестрата (Елена Телбис) и желанието на бабата (Меглена Караламбова) да сподели скръбта си от смъртта на сина си-наркоман. Невероятно е, че от дъното успява да ги измъкне момчето (Асен Мутафчиев), причинило катастрофата…

Да правиш изкуство от тази мъка е трудно, трудно е и за зрителите. Случва се някои да не издържат и да излязат от залата. Но не защото спектакълът е слаб. Напротив, трупата, събрана от Христов, успява да пресъздаде твърде реално ада в семейството. Адът в пиесата е описан като заешка дупка, подобна на тази от „Алиса в Страната на чудесата”. Скачаш в нея и попадаш в паралелна реалност.

Завладяващо е присъствието на Асен Мутафчиев, син на Христо Мутафчиев, възпитаник на Стефан Данаилов. Той е едва втори курс, а това е втората му роля на професионална сцена. Но и след първата – в „Г-жа Министершата” в Театър „София”, за всички стана ясно, че момчето скоро ще блесне като диамант в театъра. В жилите му тече актьорската кръв на клана Шопови, Асен е внук на големия Наум Шопов и е одрал кожата на вуйчо си Христо Шопов. В „Заешка дупка” ще видите по-млад клонинг на онзи Христо, по когото полудя цяла България след филма „Вчера”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg