Ашли Джъд ще съди Уайнстийн за отказана роля във „Властелинът на пръстените“

Актрисата отказала сексуални услуги на продуцента, което повлияло негативно на кариерата ѝ

Ашли Джъд и Мира Сорвино на наградите „Оскар“ през 2018 г. И двете актриси твърдят, че не са получили роля във „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън, защото отказали сексуални услуги на шефа на продуцентската компания Уайнстийн. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ашли Джъд ще съди Уайнстийн за отказана роля във „Властелинът на пръстените“

Ашли Джъд и Мира Сорвино на наградите „Оскар“ през 2018 г. И двете актриси твърдят, че не са получили роля във „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън, защото отказали сексуални услуги на шефа на продуцентската компания Уайнстийн. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Калифорнийският апелативен съд отсъди, че актрисата Ашли Джъд може да заведе дело за сексуален тормоз срещу Харви Уайнстийн след нейните обвинения, че не е получила роля във „Властелинът на пръстените“, защото била отхвърлена от продуцента. Джъд води дело още от 2018 г., но магистратите не придвижиха напред искането ѝ да го съди за сексуален тормоз с аргумента, че по времето на срещата си с вече осъдения Уайнстийн тя не е била негов служител, пише „Варайъти“.

Според нейния разказ, в хотела продуцентът се опитал да я накара да го гледа, докато се къпе, и искал да ѝ направи масаж. Тя му отказала и си тръгнала, след което Уайнстийн я вкарал „в черния списък“, разказва Джъд.

Началото на делото е дадено през април 2018 г., като освен за сексуален тормоз, Джъд атакува още за клевета и за отмъстително поведение. Случаят е повдигнат след интервю на режисьора на трилогията „Властелинът на пръстените“ Питър Джаксън, в което разказва, че от продуцентската компания „Мирамакс“ са го предупредили да не наема нито Ашли Джъд, нито Мира Сорвино за фентъзи продукцията, защото „работата с тях е кошмар“.

Тогава съдията по делото придвижва напред само вторите две обвинения, но отхвърля обвинението в сексуален тормоз с аргумента, че законите на Калифорния не покриват взаимоотношенията между актриса и продуцент, които официално не работят заедно. (Оттогава този законов текст е вече променен.)

Америка за България

Адвокатите на Джъд отбелязаха решението на апелативния съд като „победа“ и изтъкнаха, че като топ продуцент на Холивуд, Уайнстийн е бил в удобна позиция да възпрепятства кариерата на Джъд – млада актриса в началото на кариерата си по онова време. Сега делото ще продължи по всички обвинения на актрисата.

Уайнстийн излежава 23-годишна присъда лишаване от свобода в затвор в Ню Йорк по обвинения за изнасилване и сексуален тормоз.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3