VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ашли Джъд ще съди Уайнстийн за отказана роля във „Властелинът на пръстените“

Актрисата отказала сексуални услуги на продуцента, което повлияло негативно на кариерата ѝ

Ашли Джъд и Мира Сорвино на наградите „Оскар“ през 2018 г. И двете актриси твърдят, че не са получили роля във „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън, защото отказали сексуални услуги на шефа на продуцентската компания Уайнстийн. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ашли Джъд ще съди Уайнстийн за отказана роля във „Властелинът на пръстените“

Ашли Джъд и Мира Сорвино на наградите „Оскар“ през 2018 г. И двете актриси твърдят, че не са получили роля във „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън, защото отказали сексуални услуги на шефа на продуцентската компания Уайнстийн. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Калифорнийският апелативен съд отсъди, че актрисата Ашли Джъд може да заведе дело за сексуален тормоз срещу Харви Уайнстийн след нейните обвинения, че не е получила роля във „Властелинът на пръстените“, защото била отхвърлена от продуцента. Джъд води дело още от 2018 г., но магистратите не придвижиха напред искането ѝ да го съди за сексуален тормоз с аргумента, че по времето на срещата си с вече осъдения Уайнстийн тя не е била негов служител, пише „Варайъти“.

Според нейния разказ, в хотела продуцентът се опитал да я накара да го гледа, докато се къпе, и искал да ѝ направи масаж. Тя му отказала и си тръгнала, след което Уайнстийн я вкарал „в черния списък“, разказва Джъд.

Началото на делото е дадено през април 2018 г., като освен за сексуален тормоз, Джъд атакува още за клевета и за отмъстително поведение. Случаят е повдигнат след интервю на режисьора на трилогията „Властелинът на пръстените“ Питър Джаксън, в което разказва, че от продуцентската компания „Мирамакс“ са го предупредили да не наема нито Ашли Джъд, нито Мира Сорвино за фентъзи продукцията, защото „работата с тях е кошмар“.

Тогава съдията по делото придвижва напред само вторите две обвинения, но отхвърля обвинението в сексуален тормоз с аргумента, че законите на Калифорния не покриват взаимоотношенията между актриса и продуцент, които официално не работят заедно. (Оттогава този законов текст е вече променен.)

Адвокатите на Джъд отбелязаха решението на апелативния съд като „победа“ и изтъкнаха, че като топ продуцент на Холивуд, Уайнстийн е бил в удобна позиция да възпрепятства кариерата на Джъд – млада актриса в началото на кариерата си по онова време. Сега делото ще продължи по всички обвинения на актрисата.

Уайнстийн излежава 23-годишна присъда лишаване от свобода в затвор в Ню Йорк по обвинения за изнасилване и сексуален тормоз.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС