Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Аскеер 2016: Най-добрите от най-добрите. Пълен списък

„На ръба“ на Морфов – най-добро представление, „Гео“ на Добчев - с три награди

 - Аскеер 2016: Най-добрите от най-добрите. Пълен списък

Церемонията по връчването на наградите „Аскеер 2016“ вече е в историята – преди минути бе нейната кулминацията със статуетката за цялостен принос към театралното изкуство, присъдена на актьора Борис Луканов. За най-добри от най-добрите в театъра са обявени двама – режисьорите Александър Морфов и Иван Добчев. Първият със своя авторски спектакъл „На ръба“ бе удостоен с отличието в най-важната категория, за най-добро представление. Вторият пък получи най-много статуетки за своя „Гео“ – за режисура, за главна мъжка роля (Леонид Йовчев) и за театрална музика (Христо Намлиев).

Предлагаме ви пълен списък с носителите на „Аскеер 2016“:

Цялостен принос

Борис Луканов

Най-добро представление

„На ръба” – авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър „Иван Вазов”

Режисура

Иван Добчев за „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Водеща мъжка роля

Леонид Йовчев за ролята на Гео в „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Водеща женска роля

Жорета Николова за ролята на Соланж в „Слугините” от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов”

Поддържаща мъжка роля

Йосиф Шамли за ролята на Цера в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов”

Поддържаща женска роля

Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в „Бел Ами” от Юрий Дачев, по Ги дьо Мопасан, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

Изгряваща звезда

Александър Хаджиангелов за ролята на Пилето в „Пилето” по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка Васил Дуев, Младежки театър „Николай Бинев”

Сценография

Мира Каланова за „Нощта на шестнайсети януари” от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър „София“

Костюмография

Свила Величкова за „Алиса в страната на чудесата”, по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка Анастасия Събева, Младежки театър „Николай Бинев”

Театрална музика

Христо Намлиев за „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Съвременна българска драматургия

„Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов (Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, постановка Лилия Абаджиева, 11 септември 2015 г.)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах