Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без театър не се умира, но как се живее без него?

Без любов, както и без театър животът няма никаква стойност, заяви Константин Илиев, носител на „Аскеер“ за цялостен принос

Константин Илиев, носител на „Аскеер“ за цялостен принос. Снимки: Емил Георгиев - Без театър не се умира, но как се живее без него?

Константин Илиев, носител на „Аскеер“ за цялостен принос. Снимки: Емил Георгиев

Театър „Сфумато“ получи първи Аскеер за 2017-а – първото отличие, обявено на церемония в Театър „Българска армия“ на 24 май. Наградата за изгряваща звезда отиде у трима актьори: Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов, за играта си в „Това НЕ Е Хамлет“. Постановката на Боян Крачолов е от афиша на Театрална работилница „Сфумато“, по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и др.

Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов отличени с за играа си в „Това НЕ Е Хамлет“. 

Следващото отличие бе първото за вечерта за Пловдивския театър, номинирани в четири категории. Ивана Папазова получи статуетката за поддържаща женска роля, за образа на Икония във „Вълци“ по „Трънски разкази“ от Петър Делчев, постановка на Диана Добрева.

Ивана Папазова получи Аскеера си от колегата Стойко Пеев

Йордан Ръсин грабна приза в категорията „второстепенна мъжка роля“ за ролята на Телегин във „Вуйчо Ваньо“ от Антон П. Чехов, постановка на Григор Антонов в Театър „Възраждане“.

Свила Величкова бе отличена за костюмите, създадени от нея за „Малката морска сирена“ от Катрин Ан по приказката „Малката русалка“ от Ханс К. Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър „София“. Минути по-късно Величкова получи и втори Аскеер – за сценографията на същия спектакъл.

Свила Величкова

Статуетката за театрална музика отиде у Петя Диманова, втори „Аскеер“ за „Вълци“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив.

Едно от най-очакваните отличия на вечерта – за водеща мъжка роля – бе присъдено на Свежен Младенов, за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев, постановка Весела Василева, Общински културен институт Театър „Възраждане“.

Свежен Младенов

Меглена Караламбова бе обявена за най-добра актриса във водеща женска роля – за образа на Майката в „Разговори с мама“ по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев, Театър 199 „Валентин Стойчев“. От сцената Караламбова сподели, че й е нетипично да получава, а не да връчва наградата – дълги години тя бе част от трупата на „Армията“.

„Който не е гледал „Разговори с мама“, да заповяда в Театър „199“… – каза Караламбова. – Честит празник на всички, които са посветили живота си на духовността. И ако мога да перифразирам една фраза на Джон Ленън, искам да ви призова: Правете изкуство, а не война.“ 

Меглена Караламбова

За режисьор на годината бе определена Диана Добрева – тя получи третия „Аскеер“ за спектакъла „Вълци“, на Пловдивския театър.

„Благодаря на всички актьори, защото театърът може и без сграда, може и без сцена, може без седалки, без фоайета, но театърът не може без актьора – каза Добрева. – Благодаря на всички актьори, с които съм работила. Благодаря и на всички онези актьори в България, които въпреки липсата на материална мотивация, успяват да държат високо духа си и развълнувани сърцата си и продължават да сътворяват това чудо, наречено театър. Поклон!“ 

Диана Добрева – режисьор на годината за спектакъла „Вълци“

„Аскеер“ за съвременна българска драматургия бе връчен на Николай Гундеров, за пиесата „Пробен срок“, постановка на Тея Сугарева в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Отличието за най-добро представление отиде в Младежкия театър – за „Еквус“ от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев. За наградата излезе директорът на трупата Владимир Люцканов, който изтъкна учудването си, че определеното за най-добро представление е съставено от лоши компоненти – тоест няма номинация в нито една категория. Люцканов каза, че споделя тази своя констатация не за да се заяжда, а да отбележи парадокса, който лично той не разбира. И благодари на целия екип, създал „Еквус“.

Владимир Люцканов

Церемонията приключи с „Аскеер“ за цялостно твочество, присъден на драматурга Константин Илиев.

„Театърът е нещо, без което може да се живее, без него не се умира. Не може без хляб и вода. Само че човек живее именно заради тези неща, без които не се умира. Може да се живее без любов, само че животът без любов няма никаква стойност. Така е и с театъра“, заяви Илиев и благодари на всички режисьори и актьори, работили по негови пиеси.

Церемонията по раздаването на наградите „Аскеер“ по традиция приключи с химна „Върви, народе възродени“.

Аплодисменти от ложата: Максим Минчев, директор на БТА (отляво надясно), Анета Милкова от УС на БНТ, Сашо Дончев, директор на „Овергаз“, Красимир Каракачанов, министър на отбраната и последният вдясно – зам.-министърът на културата Румен Димитров.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg