Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Унищожи писателката, уплаши съмишлениците ѝ

Предварителният арест на Аслъ Ердоган преди съдебния процес по обвинения в тероризъм бе остро осъден от адвокати и учени

Аслъ Ердоган е изтъкната защитничка на правата на кюрдското малцинство, обвинявано от властите в нелоялност към държавата.  - Унищожи писателката, уплаши съмишлениците ѝ

Аслъ Ердоган е изтъкната защитничка на правата на кюрдското малцинство, обвинявано от властите в нелоялност към държавата.

Продължителното задържане в ареста преди съдебен процес на писателката Аслъ Ердоган нарушава както турската конституция, така и Европейската конвенция за правата на човека, казват изтъкнати юристи и активисти в областта на човешките права.

18 експерти, сред които има съдии и университетски преподаватели, твърдят, че предварителното задържане на писателката е крайна мярка, наложена, за да сплаши политическата опозиция и свободната критика към режима на президента Реджеп Тайип Ердоган, предава „Гардиън“.

Романистката бе арестувана през август и обвинена в членство в терористична организация, както и в „подриване на националното единство”, макар че последното обвинение бе оттеглено през ноември.

Колумнистка и част от редакционната колегия на прокюрдския опозиционен всекидневник „Йозгюр гюндем”, който беше спрян от излизане при въвеждането на извънредното положение след провалилия се преврат от 15 юли, Аслъ Ердоган бе арестувана заедно с повече от 20 други журналисти и служители на вестника.

Джанан Арин, водеща защитничка на правата на жените, коментира:

„В момента унищожават живота на Аслъ Ердоган, за да уплашат хората около нея и онези като нея”.

Айше Батумлу, кюрдска адвокатка, заявява, че арестът на Ердоган е непропорционален спрямо обвиненията и практически незаконен:

Предварителното задържане трябва да се прилага само в извънредни случаи, когато фактите сочат, че престъплението е било извършено от обвиняемия с почти пълна сигурност. В случая с Аслъ Ердоган има обвинение в извънредно сериозно престъпление, но няма никакви доказателства, че точно тя е извършила престъпно деяние. Достатъчно ли е да бъдеш дисидент, за да те обвинят в такива неща? Разбира се, че не”.

Айше Арин смята, че случаят на Ердоган нарушава и Европейската конвенция за правата на човека. При такива случаи, според международните договори, сключени от Турция, Конвенцията взима връх над турското законодателство.

Батумлу, която е адвокат и на Абдулла Йоджалан, водач на забранената Кюрдска работническа партия, добавя:

Аслъ Ердоган смело пише за проблеми, които опарват всеки, който се допрял до тях – кюрдския въпрос, по който правителството забранява коментари извън официалната линия, въпроси, свързани с невинно убити граждани и непреследваните им убийци… пред нас е случаят на писател, наказан, защото изразява гледна точка, която правителството и конкретни групи не харесват.“

Сред защитниците на Аслъ Ердоган се нарежда и прочутата турска писателка Елиф Шафак, която изпрати писмо до затворената романистка в затвора. Там тя пише:

Обвиниха ви в толкова ужасни неща, но никой с ума си не беше убеден в истинността на обвиненията. Вие искате да видите възстановяването на хармонията между турци и кюрди. Интересуват ви правата на другите. Вие сте от последните, които могат да бъдат обвинени в подбудителство към насилие и тероризъм. Ние – цялата общност от писатели и читатели – с нетърпение чакаме деня, в който ще излезете през портите на затвора, понесла малтретиране, но не и победена“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg