Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Асоциацията на европейските журналисти: Не нападайте репортерите на протестите!

Журналистите понякога са жертва на собствениците на медии и не бива да бъдат наказвани заради редакционната политика, казват от асоциацията

Председателят на парламента Цвета Караянчева с изявление пред медиите на един от протестите в петък, 10 юли. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Асоциацията на европейските журналисти: Не нападайте репортерите на протестите!

Председателят на парламента Цвета Караянчева с изявление пред медиите на един от протестите в петък, 10 юли. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Призив по време на протестите да не бъдат нападани физически и вербално журналистите – репортери и оператори, – независимо от коя медия са, отправи Асоциацията на европейските журналисти в България. Посланието им е адресирано както към протестиращите, така и към силите на реда. Молбата е да им се оказва съдействие, каквато е обичайната световна и европейска практика.

Апелът се налага заради присъствието на журналисти от различни медийни групировки, които отразяват протестите в София. Сред тях има представители на медии, чиято редакционна политика не е одобрявана от мнозина от протестиращите.

„АЕЖ винаги се е противопоставяла на превземането на голяма част от българските медии и поставянето им в услуга на олигархията, в ущърб на професионалните стандарти в журналистиката. По тази причина добре разбираме гнева на част от протестиращите към определени медии. Част от проблема идва и от систематичните очернящи кампании, водени от някои медии срещу гражданското общество, което руши цялостно доверието в медиите и улеснява поставянето на всички медии под общ знаменател, като води до това трудно да се различават порядъчната и професионалната журналистика от тази, която е в услуга на политически и частни бизнес интереси”, се казва в посланието на АЕЖ-България.

Европейските журналисти припомнят, че собствениците и ръководствата на тези медии, които изневеряват на журналистическите стандарти, носят немалка отговорност за състоянието на държавата. В същото време, понякога потърпевши от политиката на тези ръководства са и самите журналисти, и никак не са редки случаите на прояви на вътрешна съпротива от различни журналисти, които рискувайки работното си място, намират начин да заобиколят указанията, като вършат работата си според разбиранията си. Би било дълбоко нечестно и демотивиращо за тях, ако точно те стават мишена на агресия от страна на протестиращи против корупцията, подчертават техните колеги.

Призивът завършва с думите:

„Разбира се, всеки един гражданин е в правото си да се съгласи или да откаже да говори пред дадена медия, а също така да мотивира своето решение. Призоваваме обаче това да става по начин културен и запазващ достойнството на репортерите и със знанието, че без да имаме ясна картина от мястото на събитията, обществото ни ще се превърне за пореден път в жертва на политически манипулации”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах