Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Астероид или космически кораб?

Астрофизици от Харвард обсъждат версията дали мистериозният обект не е кораб, пратен от чужда цивилизация

Умуамуа е 10 пъти по-дълъг, отколкото широк, и се движи със скорост от 315 хил. километра в час. Илюстрация: Художествена визуализация - Астероид или космически кораб?

Умуамуа е 10 пъти по-дълъг, отколкото широк, и се движи със скорост от 315 хил. километра в час. Илюстрация: Художествена визуализация

Мистериозен обект с форма на цигара, забелязан в Слънчевата система миналата година, може би е извънземен кораб, пратен да изследва Земята, предполагат двама астрофизици от Харвард. Неидентифицираният обект, наречен Умуамуа (в превод от хавайски: пратеник, достигнал до нас от далечното минало), е открит през октомври 2017 г. от телескоп в Хавай, съобщава Си Ен Ен. 

Вижте още: МЕЖДУЗВЕЗДЕН СКИТНИК ЛЕТИ КРАЙ НАС

Откакто бе забелязан, учените излагат различни хипотези за произхода му. Някои решиха, че е комета, други смятат, че е астероид, а трети сега го окачествиха като нов вид „междузвезден обект“. В изследване на центъра за астрофизика „Харвард Смитсонинън“ се предполага, че издълженият тъмночервен обект е с „чужд произход“. Космическото тяло е 10 пъти по-дълго, отколкото широко, и се движи със скорост от 315 хил. километра в час.

Умуамуа може да е оперативна сонда, изпратена целенасочено в близост до Земята от извънземна цивилизация“, обясняват учените в публикация, поместена в специализираното издание „Astrophysical Journal Letters“.

Теорията, която звучи като научна фантастика, се базира на ускорението на летящия обект, напуснал Слънчевата система през януари с „невероятна скорост“.

„Като вземем предвид чуждия му произход, една от възможностите е, че „Oumuamua“ е лек кораб, пътуващ в междузвездното пространство като останка от напреднало технологично оборудване“, твърдят учените и предполагат, че обектът се задвижва, благодарение на слънчева радиация.

Автори на доклада са проф. Ейбрахам Лоуб и Шмул Биали от центъра за астрофизика „Харвард Смитсониън“. Лоуб е добре познат в средите си – публикувал е четири книги и над 700 труда на теми като черните дупки, бъдещето на Вселената, търсенето на извънземен живот и първите звезди.

В изследването се посочва, че кораби с подобни параметри съществуват и на нашата планета:

„Леки кораби с подобни измерения са били конструирани и от нашата цивилизация, например експерименталният проект „ИКАРОС“. Тази технология може да се използва и за транспортиране на товари между планети или между звезди“.

Умуамуа обаче е с необичайна траектория и лети с твърде висока скорост, което според астрофизиците се дължи на това, че корабът вече не е оперативен.

Това е първият обект в Слънчевата система, за който се знае, че е с чужд произход. За да установят какво точно явление наблюдават, множество телескопи се насочват към „Oumuamua“ три нощи подред, преди обектът да изчезне от обхвата на учените.

„Вълнуващо е да живеем във време, когато научната технология може да търси доказателства за чужда цивилизация – казва Лоуб. – Доказателството за „Oumuamua“ не е заключително, но е интересно.“

Разбира се, мнозина приемат скептично тази хипотеза.

„В това проучване има грешки – коментира Алън Джаксън от Центъра за планетарни науки към Университета в Торонто. – Карл Сейгън веднъж каза, че „невероятните твърдения се нуждаят от невероятни доказателства“, а на този научен труд му липсват доказателства, камо ли невероятни такива.“

Версията на Джаксън за произхода на космическия обект е далеч по-обикновена – той смята, че летящото тяло всъщност е останка от бинарна звездна система. Проф. Лоуб и Биали твърдят, че корабът бил покрит с прах, затова било трудно да се установи какво точно представлява. Но Джаксън оспорва и това – смята, че е невъзможно корабът да е изоставен толкова немарливо. Освен това прахът няма как да е залепнал за цялата повърхност на кораба, а би следвало да се е струпал само край носа му, като „буболечки на стъклото на кола“.

Повечето учени са съгласни, че доказателствата са твърде малко, което пък оставя широко поле за предположения. Времето, в което астрономите са наблюдавали странния обект е твърде малко, категорично отхвърляйки идеята, че е възможно това да е космически кораб.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90