Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Астероидът, убил динозаврите, паднал на най-неподходящото място

Филм на Би Би Си 2 с научно обяснение за събитие, променило Земята преди милиони години

„Останали на планета без храна, динозаврите са имали нищожен шанс за оцеляване“, обясняват учените във филма на Би Би Си 2 „Денят, в който загинаха динозаврите“. - Астероидът, убил динозаврите, паднал на най-неподходящото място

„Останали на планета без храна, динозаврите са имали нищожен шанс за оцеляване“, обясняват учените във филма на Би Би Си 2 „Денят, в който загинаха динозаврите“.

Учени, изследващи кратера Чиксулуб, възникнал преди 66 млн. години в резултат на падане на астероид, хвърлят светлина върху изключително стремителното измиране на динозаврите. За това откритие разказва новият телевизионен филм на Би Би Си „Денят, в който загинаха динозаврите“.

Изследователите, изучаващи кратера, са извлекли каменни образци под дъното на Мексиканския залив на мястото на падането на астероида. Събраните от учените материали хвърлят нова светлина върху събитията на Земята, настъпили в края на периода Креда и началото на Палеогена. Оказва се, че гигантският астероид с размери 15 км в диаметър, ударил крайбрежието на полуостров Юкатан, просто не е имал по-лошо (за динозаврите) време и място на падане.

Крайбрежните води там са плитки, което означава, че в атмосферата са били изхвърлени огромни количества сяра, освободени от глинестите минерали. След огнената буря, предизвикана от падането на небесното тяло, е започнал дълъг период на „глобална зима“. Но ако астероидът беше ударил на друго място, резултатът е щял да бъде съвсем различен.

„Иронията е, че в крайна сметка причината за изчезването на динозаврите не е в размерите на астероида, нито в силата на удара и дори не в глобалните последствия от този катаклизъм“, твърди Бен Гарод, един от участниците в „Денят, в който загинаха динозаврите“.

Ако астероидът беше паднал само няколко десетки секунди по-рано или по-късно, той щеше да се стовари не в крайбрежните плитчини, а в океанските дълбини. Падането в Атлантическия или в Тихия океан би довело до много по-малки количества смъртоносни изпарения на калциев сулфат от земните недра. Последвалото атмосферното замърсяване би било с много по-малка плътност и слънчевите лъчи щяха да стигат по-лесно до земната повърхност. Това означава, че глобалният природен катаклизъм е щял да бъде избегнат.

„Но в студения, тъмен свят, храната в океана е свършила за не повече от седмица, а след кратък период от време – и на сушата. Останали на планета без храна, динозаврите са имали нищожен шанс за оцеляване“, обяснява Бен Гарод.

Професорите Джо Морган и Шон Гулик, ръководители на изследователския екип, извършващ сондирането, се надяват чрез анализ на извлечения материал да възстановят по-подробно картината на падането на астероида и произтеклите от това промени в околната среда.

Астероидът, променил живота на Земята

Небесното тяло с диаметър около 15 км пробива дупка в земната кора с ширина 100 км и дълбочина 30 км. Образувалата се „чаша“ след това се разпада, оставяйки кратер с диаметър около 200 км и дълбочина от няколко километра. Центърът на кратера се повдига и отново спада, образувайки вътрешен пръстен.

Днес по-голямата част на кратера е скрита под крайбрежните води, под 600 метра шелфови отлагания.

Учените изчисляват, че енергията, освободена при сблъска на астероида със Земята, е равна на енергията от взривяването на около 10 милиарда атомни бомби като тази, пусната над Хирошима.

Динозаврите измират за борени дни

Във филма „Денят, в който загинаха динозаврите“ са показани и каменни кариери щата Ню Джърси, където са открити около 25 хиляди фрагмента от вкаменелости на живи същества – доказателства за масово измиране на животни, станали жертви на бедствието вследствие от удара на астероида.

„Всички тези фосили лежат в слой с дебелина не повече от 10 см – казва палеонтологът Кен Лаковара. – Те са загинали много бързо – и бързо са били погребани. Това е станало за броени дни, седмици, може би месец, а не за хиляди години или стотици хиляди години. Било е еднократно събитие.…“

Филмът „Денят, в който загинаха динозаврите“ ще бъде показан по Би Би Си 2 в близките дни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90