Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Астероидът, избил динозаврите, унищожил и почти всички бозайници

Нова информация сочи, че ударът е обезлюдил почти напълно Земята – след него изчезнали 93% от видовете

Наблюденията на учените над фосили досега са били изкривени в полза на видовете, които са оцелели, смятат изследователи. - Астероидът, избил динозаврите, унищожил и почти всички бозайници

Наблюденията на учените над фосили досега са били изкривени в полза на видовете, които са оцелели, смятат изследователи.

Почти всички видове бозайници са били унищожени от праисторическия астероид, заличил динозаврите от лицето на Земята, сочат нови научни проучвания, цитирани от американския „Индипендънт“. Около 93% от всички съществуващи тогава видове са изчезнали след удара, поразил планетата ни в периода Креда – преди повече от 66 милиона години.

Изследване на фосили от учени от Университета в Бат показва, че последиците от астероида са били много по-тежки, отколкото се смяташе досега. Досегашните оценки са били доста занижени, тъй като някои от най-редките видове, които са изчезнали тогава, са оставили много малко изкопаеми следи, съобщиха изследователите.

„Видовете, които са най-застрашени от изчезване, са тези, които се срещат най-рядко – и защото се срещат рядко, почти не сме откривали техни фосили – уточнява д-р Ник Лонгрич от изследователския екип. – И обратното – оцеляващите са далеч по-многобройни като екземпляри, затова и намираме по-често следи от тях. Наблюденията ни над фосили са изкривени в полза на видовете, които са оцелели. И преди нещата изглеждаха много зле, но с откриване на повече данни виждаме, че измирането е било доста по-мащабно, отколкото смятахме досега.”

Установено е също така, че катастрофално въздействие на астероида за живота на Земята е било смекчено от много бързото възстановяване на доста видове. В рамките само на 300 000 години броят на видовете на планетата се е удвоил с сравнение със съществувалите преди масовото изчезване.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Поради липсата на храна в резултат на изчезването на голяма част от растителността и животните, се смята, че най-голямото живяло през този период животно е било с размерите на котка. Доктор Лонгрич добавя:

„Понеже бозайните се справят много добре след унищоженията, ние бяхме склонни да смятаме, че астероидът не ги е засегнал много силно. Последните ни анализи обаче сочат, че бозайниците са били ударени по-тежко от други групи животни – като гущери, костенурки и крокодили, просто впоследствие са се оказали далеч по-приспособими. Не ниското ниво на смъртността, а способността им за възстановяване след удара са помогнали на бозайниците да завладеят Земята“.

Изследователите са анализирали всички известни видове бозайници в Северна Америка от края на периода Креда, за да стигнат до тези заключения. Откритията им са публикувани в специализираното издание Journal of Evolutionary Biology.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах