Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Астрофизик от НАСА става доктор хонорис кауза на БАН

Д-р Нат Гопалсвами е специалист по магнитните бури, космическата радиация и прочие събития на Слънцето

Д-р Гопалсвами (в средата) приема наградата „Джон К. Линдзи“ от директора и зам.-директора на Центъра за космически полети „Годард“. Снимка: НАСА - Астрофизик от НАСА става доктор хонорис кауза на БАН

Д-р Гопалсвами (в средата) приема наградата „Джон К. Линдзи“ от директора и зам.-директора на Центъра за космически полети „Годард“. Снимка: НАСА

Почетното звание „доктор хонорис кауза“ ще присъди Българската академия на науките на д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА. Церемонията ще се състои на 5 ноември в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15-ти ноември“ № 1). По време на събитието д-р Гопалсвами ще изнесе лекция, озаглавена „An Outstanding Problem in Solar Physics and its Recent Resolution“ (Един забележителен проблем в соларната физика и неговото настоящо решение)*.

Астрофизикът д-р Гопалсвами е сред най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната физика и космическото време. Слънчево-земната физика е относително нова област в науката, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които влияят на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и дори на човешкото физиологично състояние, и въобще да нарушат ритъма на живота по цял свят.

Трудовете на д-р Гопалсвами са посветени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята, разпространението и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята, например магнитните бури и космическата радиация. Неговите изследвания полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни бури. Те имат не само теоретично, но и огромно практическо значение, тъй като в много случаи неблагоприятните последствия от тях, ако бъдат предвидени, могат да бъдат намалени с превантивни действия.


* Лекцията ще бъде изнесена на английски език.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg