СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Астронавтка се върна от космоса с редица рекорди

Пеги Уитсън е жената с най-дълъг престой извън Земята, само тя е ръководила МКС два пъти

Уитсън, биохимик, даде сериозен тласък и в трите си експедиции на станцията, като непрекъснато искаше да се провеждат още и още научни изследвания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Астронавтка се върна от космоса с редица рекорди

Уитсън, биохимик, даде сериозен тласък и в трите си експедиции на станцията, като непрекъснато искаше да се провеждат още и още научни изследвания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Астронавтката Пеги Уитсън се завърна на Земята късно вечерта в събота, като завърши рекорден полет. Уитсън е била общо 665 дни извън планетата ни – 288 от тях на последната мисия – което е повече от всеки друг американец и повече от всяка жена в историята изобщо, пише „Гардиън“.

Тя напусна Международната космическа станция часове по-рано, заедно с друг американец и руснак. Капсулата им се приземи в Казахстан.

Уитсън постави няколко рекорда, докато беше в орбита – тя е най-възрастната астронавтка, на 57 години, както и най-опитната, с едно десетилетие стаж. Освен това е първата жена в историята, ръководила космическата станция два пъти.

Другият от завърналите се космонавти, руснакът Фьодор Юрчихин, е прекарал дори повече време в космоса – общо 673 дни за 5 мисии. Той и Джак Фишър от НАСА се завърнаха след 136 дни на борда на Международната космическа станция.

Уитсън, биохимик, даде сериозен тласък и в трите си експедиции на станцията, като непрекъснато искаше да се провеждат още и още научни изследвания. Според учени на Земята дори е било трудно да удържат темпото ѝ. Тя е експериментирала дори с храна, като е добавила нови елементи към стандартните лиофилизирани ястия. По време на командването ѝ например тортилите бяха заместени с ябълков пай.

В момента трима мъже са на Международната космическа станция – американец, руснак и италианец. На 12 септември още двама американци и един руснак ще отлетят натам от Казахстан.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90