Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Астрономи засякоха гигантска космическа кухина

Вероятно следствие от избухването на звезда

Все още няма еднозначно обяснение какво е довело до сформирането на космическата кухина. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Астрономи засякоха гигантска космическа кухина

Все още няма еднозначно обяснение какво е довело до сформирането на космическата кухина. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Астрономи попаднаха на гигантска „кухина“ в Космоса и засега нямат обяснение на явлението, пише „Индипендънт“. Празнината е с формата на сфера и се простира на разстояние от почти 500 светлинни години в двете съзвездия Персей и Бик. Около мистериозната космическа дупка са засечени молекулярни облаци, местата, на които се сформират звездите. Изследването и наблюденията от него са публикувани в специализираното издание „The Astrophysical Journal Letters“.

Този факт е особено интригуващ, но до момента учените нямат обяснение какво е предизвикало образуването на кухината.

„Стотици звезди се формират или съществуват на повърхността на гигантски балон – коментира Шмуел Биали от Института по теория и изчисления към Центъра по астрофизика, съвместно управляван от Харвардската обсерватория и обсерватория „Смитсониън“. – Работим по две теории – или голяма звезда е избухнала в основата на този балон, избутвайки газ в кухината, или няколко свръхнови, развивали се в продължение на милиони години, са я създали с времето.

Молекулярните облаци, кръстени съответно на съзвездията Персей и Бик, не се разглеждат от учените като отделни структури, тъй като и двата изглежда са били създадени от едно и също явление.

„Това ни показва, че когато една звезда умре, избухването ѝ предизвиква поредица от събития, които впоследствие водят до раждането на нови звезди“, обяснява д-р Биали.

Космическата кухина е засечена по време на анализ на 3D карти на близки молекулярни облаци. Картите са изготвени с данни от „Gaia“, космическа обсерватория на Европейската космическа агенция и сами по себе си са голям научен пробив – това е първият път, в който учените успяват да очертаят молекулярните облаци в триизмерното пространство.

„От десетилетия следим тези облаци, но никога не сме узнавали тяхната форма и дълбочина – коментира Катрин Зукър, изследовател към Центъра по астрофизика и водещият учен в изработването на картите. – Сега знаем къде се намират с 99% сигурност и ни позволяват да изучим тази празнина между двата молекулярни облака. Има много различни теории как газовете се променят, за да сформират звезди. Астрономите са тествали тези теории преди със симулации, но това е първият път, в който виждаме истинско – а не симулирано – триизмерно изображение, за да сравним теориите с наблюденията ни.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС