Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Астрономи засякоха космическо „съобщение“ на разстояние 8,8 млрд. години

Радиосигналът е получен чрез т. нар. гравитационна леща

Оцветено изображение на сигнала, генериран от водород от галактиката SDSSJ0826+5630. Снимка: Giant Metrewave Radio Telescope - Астрономи засякоха космическо „съобщение“ на разстояние 8,8 млрд. години

Оцветено изображение на сигнала, генериран от водород от галактиката SDSSJ0826+5630. Снимка: Giant Metrewave Radio Telescope

Радиосигнал, пропътувал 8,8 млрд. светлинни години, засякоха астрономи с помощта на радиотелескоп в Индия. Това е най-далечният сигнал, засичан някога от Космоса, и откритието подхранва надеждите, че тайните около възникването на Вселената ни може да бъдат разкрити дори и с технологията, с която разполагаме в настоящето, отбелязва „Форбс“.

Космическото „съобщение“ стига до нас от галактиката SDSSJ0826+5630, която се намира на разстояние от 8,8 млрд. светлинни години – съвсем близо до Големия взрив. Сигналът е изпратен, когато вселената е била на 4,9 млрд. години, но отнема почти двойно повече време да стигне до Земята заради непрекъснато разширяващата се Вселена.

Изследователският екип е съставен от експерти от Канада и Индия, астрономите са работили с много мощен радиотелескоп в индийския град Пуне и са използвали т. нар. гравитационна леща – ефектът възниква, когато гравитационното привличане от по-близка галактика изкривява и огъва светлината от далечна звезда или галактика, карайки я да изглежда деформирана и увеличена.

Колкото по-далеч от Земята се намира дадена галактика, толкова по-слаб е сигналът от нея, но според проучването, публикувано в „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, засечената активност от далечната галактика е доказателство, че технологията, с която човечеството разполага сега, е достатъчно развита, за да изследват неподозирано далечни разстояния.

„Една галактика издава различни видове радиосигнали – коментира Арнаб Чакраборти от Физическия факултет на канадския университет „МакДжил“. – Доскоро бе възможно радиосигнал да се засече само от близка галактика, а това ограничаваше познанията ни до близките до нас космически обекти.“

Откритието е пробив в астрономията, коментира Чакраборти. То ще помогне на колегите му да разберат повече за композицията на галактики на много далечно разстояние от Земята.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg