Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Атанас Парушев е носител на наградата „Майстора” за 2021 г.

Отличен е за изложбата си с абстрактна живопис в Квадрат 500

Атанас Парушев. Снимка: Ани Петрова - Атанас Парушев е носител на наградата „Майстора” за 2021 г.

Атанас Парушев. Снимка: Ани Петрова

Живописецът Атанас Парушев е носителят на националната награда за живопис „Майстора“ за 2021, съобщиха от Съюза на българските художници. Наградата бе връчена на церемония в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Художникът бе номиниран за изложбата му с абстрактна живопис в Националната галерия – Квадрат 500, състояла се от 18 февруари до 9 май 2021 г.

Победителят получи парична награда от 8 хиляди лева – от общината в Кюстендил, от Министерството на културата и Съюза на българските художници. Размерът на паричната награда е с 1000 лв. повече в сравнение с предходните години, обяви на церемонията председателят на СБХ Любен Генов.

Парушев бе номиниран заедно с Богдан Александров, Десислава Минчева, Иво Бистрички и Милко Божков от жури с председател Любен Генов и членове Аделина Филева, Деля Чаушева, Динко Стоев, Долорес Дилова, Олимпия Николова-Даниел, Пламен В. Петров, Станислав Памукчиев, Стоил Мирчев, Валентин Господинов (Община Кюстендил) и Мариана Каракостова (Министерство на културата). 

„Вертикали (диптих)“ – произведение на Атанас Парушев от изложбата в Квадрат 500, за която получи наградата „Майстора“

Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ се връчва от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за постиженията му в изобразителното изкуство през изтеклата година.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Изложбата на Йордан Кисьов, носител на националната награда за живопис на името на Майстора за 2020 г., беше открита в незавършената част на галерията в Кюстендил в деня, когато се навършиха 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора – 1 февруари 2022 г. Заедно с нея кюстендилската галерия откри и юбилейна изложба, отбелязваща рождението на Майстора.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах