Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ателието, където е създадено „млякото на мечтите“, стана музей

Заглавието на детска книга на британската художничка Леонора Карингтън бе избрано за тема на предстоящото Биенале във Венеция

Зала от новия музей. Снимка: Leonora Carrington Museum - Ателието, където е създадено „млякото на мечтите“, стана музей

Зала от новия музей. Снимка: Leonora Carrington Museum

Превърнаха в музей ателието на Леонора Карингтън (1917 – 2011) в дома в Мексико, където британската художничка сюрреалистка е живяла в продължение на 65 години и е създала повечето от произведенията си, съобщава „Арт нюзпейпър“.

Още през 2017 г. Националният автономен университет в Мексико купува имота от най-малкия син на Леонора – Пабло Карингтън. Той дълго търсел организация, която да може да се грижи за запазения дом и ателие на художничката, като го използва за изследвания, но го направи и общодостъпен. Университетът одобрил тази концепция.

„Пабло ни предостави място, където всичко е налице: творби на Леонора Карингтън, мебели, предмети от бита, включително малки бурканчета с подправки. Съхранени са дори дрехите на Леонора и съпруга ѝ”, уточнява г-жа Осорио, директор на университета по научната работа и културните въпроси.

Преди да подреди музея на Леонора Карингтън, Осорио е посетила всички известни домове музеи в Мексико, включително дома на Фрида Кало и имението на Лев Троцки, където той е убит през 1940 г. Според кураторката, за разлика от всички тях, музеят на Леонора Карингтън можге да се похвали с най-голямо количество оригинални експонати. Пълната колекция е от около 8 хиляди предмета.

„Около 95% от пространството е точно такова, каквото е било при Леонора. Пристъпваш прага и имаш чувството, че тя току-що е излязла“, казва Осорио.

Домът на сюрреалистката е бил притегателен център за множество творци. В него често са идвали испанската художничка Ремедиос Варо, унгарският фотограф Кати Хорна, английският поет и покровител на сюрреалистите Едуард Джеймс и много други. Тези личности също ще бъдат отбелязани в експозицията.

Кураторите са имали труден избор какво да оставят и какво да приберат в хранилищата. Основният принцип, към който са се придържали, е музеят да съхрани максимално особената атмосфера на истински дом.

Вижте още: ТЕМАТА НА ПРЕДСТОЯЩОТО БИЕНАЛЕ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МЛЯКОТО НА МЕЧТИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg