Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дори отвъд бетона и ключалките, гласът Ви се чува

Писателката Маргарет Атууд с послание до турската авторка Аслъ Ердоган, от три месеца хвърлена в затвор

„При все, че сте в затвора, не сте сама – цялата PEN общественост от писатели по целия свят се бори за Вашата свобода“, пише Маргарет Атууд. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дори отвъд бетона и ключалките, гласът Ви се чува

„При все, че сте в затвора, не сте сама – цялата PEN общественост от писатели по целия свят се бори за Вашата свобода“, пише Маргарет Атууд. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маргарет Атууд писа на Аслъ Ердоган на 91-ия ден от нейния престой в ареста, за да каже на задържаната турска писателка, че „думите ѝ все още оформят борбата за свобода и правото на свободно изразяване“.

Канадката, носителка на „Ман Букър“, е в групата автори, които изпращат послания на солидарност до петима писатели, задържани в затвори по света, пише „Гардиън“. С писмата се отбелязва Деня на писателите-затворници, 15 ноември. Според Международната организация PEN за 12-те месеца от последното събитие най-малко 35 писатели са били убити заради своята работа.

Тази година организацията поставя акцент върху пет случая, които са „емблематични за типа предизвикателства и опасности, които писателите срещат, докато вършат своята работа“.

Освен уважаваната турска романистка Ердоган, арестувана през август и обвинена във „връзка с терористична организация“ и „подкопаване на националното единство“, PEN посочва още казусите с египетския писател и журналист Ахмед Наджи, който излежава 2-годишна присъда за „нарушаване на обществения морал“ заради неговия роман от 2014-а Istikhdam al-Hayat (Употребата на живота) и хондурасеца Сесарио Феликс Падила Фигероа, който в момента е съден за участието си в студентски протести в страната.

Очертава се още съдбата на Дарийн Татур – палестинка, гражданка на Израел, която в момента е под домашен арест и срещу нея тече процес за „подкрепа на терористична организация“ във връзка с поезията ѝ и активността в социалните мрежи; както и на китайския издател Гу Минхай, който изчезна през 2015 г. и се появи три месеца по-късно, за да направи признание пред държавната телевизия, че доброволно се е предал на китайските власти.

Всеки от преследваните писатели получава писмо на солидарност от друг автор. Атууд пише до Ердоган, че „дори и зад бетонните стени на Вашия затвор, отвъд пазачите и бодливата тел, ключалките и ключовете, ние все още чуваме Вашия глас“.

„При все че сте в затвора, не сте сама – цялата PEN общественост от писатели по целия свят се бори за Вашата свобода. Те ще продължават да се надяват за Вас и няма да спрат да работят за Вас, докато не бъдете свободна – казва Атууд. – Имам вяра, че съвсем скоро ще бъдете свободна. Надявам се, че ще се окажете в една Турция, където можете да пишеше и говорите без страх и цензура, една Турция, която признава разнообразието на мисли и мнения. Надявам се, че ще живеете в една Турция, която е горда с гласовете на своите талантливи мислители, писатели и артисти, достигнали до толкова много почитатели далеч отвъд границите на страната си. Надявам се, че ще живеете в Турция, която е горда със своята демокрация – Турция, която е горда с гласове като Вашия.“

Останалите автори, които се включват в инициативата тази година, са Салил Трипати, Ханан ал-Шаих, Джоконда Бели и Дженифър Клемънт, писали съответно до Гу, Наджи, Падила и Татур.

„Писателите трябва да пишат, когато искат да пишат – казва Трипати, ръководител на комитета за Деня на писателите-затворници. – Те не бива да са в затвора. И въпреки това, по света, хиляди писатели днес са арестувани, а много повече биват сплашвани и преследвани, защото онова, което изразяват, безпокои авторитетите, обижда властта и обезсилва правителствата.

Писателите са пазителите на съзнанието в обществото; те трябва да бъдат свободни – мястото им не е в затвор, а с писалка и хартия, с пишещи машини, със своите клавиатури. И на този ден, всяка година, цялото PEN-общество заявява единогласно, че ще продължим да се борим за свободата на всеки писател, навсякъде по света, на когото се пречи да си върши работата.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах