Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Аутодафе на книги с ЛГБТ сюжет подготвяла църковна епархия в Русия

Изкупили всички бройки от книги за нестандартната любов в околността

Книжарница на открито на Червения площад приканва руснаците да четат - но само заглавията, които съвпадат с линията на властта. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Аутодафе на книги с ЛГБТ сюжет подготвяла църковна епархия в Русия

Книжарница на открито на Червения площад приканва руснаците да четат - но само заглавията, които съвпадат с линията на властта. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички книги, в които се среща темата за нестандартната еднополова любов, в Нижни Тагил били изкупени от членове на партия „Справедлива Русия“ по молба на местната църковна епархия, съобщава изданието „Реален Тагил“. Представителят на партията в града Александър Мишин заявил, че възнамеряват да изгорят всички книжни тела в градския крематориум.

Изданието уточнява, че става дума за книгите „Накрая и двамата умират“ на Адам Силвера, „Leah on the Offbeat” на Беки Албъртали, „Лято с пионерска връзка“ на Елена Малисова и Катерина Силванова, „Harvard Square“ на Андре Асиман, „Дни от нашия живот“ на Микита Франко и др.

След като придобили всички налични бройки, представители на партията и църквата заявили, че ще ги утилизират в градския крематориум, за да бъде по-лесно.

„Недооценяваме психологическото заболяване на тези хора, говорим за недопустимост на пропагандата на ЛГБТК – казва в обръщение пред изданието експертката по въпросите на семейството, майчинството и детството от организацията „Център за защита на гражданските права“ Евгения Михайлиди. – Книгите са в открит достъп, това е пропаганда в чист вид, а ние сме длъжни по всякакъв начин да защитим децата си.“

По-късно, след реакция от местната общественост, църковната епархия в Нижни Тагил е оттеглила подкрепата си за инициативата, а от партия „Справедлива Русия“ са отрекли намерението си да правят аутодафе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90