Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Авангардна опера на Шостакович в НДК, забранена до 16 г.

„Лейди Макбет от Мценски окръг“ е обявена за „бъркотия вместо музика“, след като я гледа Сталин

Дмитрий Шостакович си навлича огромни неприятности, след като Сталин гледа представлението на „Лейди Макбет от Мценски окръг“. - Авангардна опера на Шостакович в НДК, забранена до 16 г.

Дмитрий Шостакович си навлича огромни неприятности, след като Сталин гледа представлението на „Лейди Макбет от Мценски окръг“.

Оперен спектакъл по прочута творба на Шостакович ще бъде представен в НДК. „Катерина Измайлова“ или както е наречена в началото – „Лейди Макбет от Мценски окръг“, ще бъде изпълнена на 22 октомври от Русенската опера пред столичната публика. Заради сцени със сексуално насилие представлението е забранено за зрители до 16-годишна възраст.  

Дмитрий Шостакович си навлича огромни неприятности с това произведение. Композиторът е на 26 години, когато създава авангардната опера „Лейди Макбет от Мценски окръг“. Премиерата е през 1934 г. и спектакълът печели голяма популярност. Две години по-късно самият Сталин отива да го гледа заедно с членове на Политбюро. На другия ден се появява статия във вестник „Правда“, озаглавена „Бъркотия вместо музика“. Операта е обявена за „недодялана, примитивна и вулгарна“, присъства намек, че „нещата биха се развили много зле“ за Шостакович, ако не приеме правилната съветска линия. След публикацията познатите му започват да го отбягват, а ангажиментите му рязко спадат. Шостакович се страхува от арест и с основание, защото същата година много от най-близките му приятели и роднини влизат в затвора или са екзекутирани.

„Лейди Макбет от Мценски окръг“ е свалена от репертоара на Болшой и е почти забравена. Завръща се през 60-те години, когато операта е поставена с ново заглавие – „Катерина Измайлова“, и лично композиторът участва в нейната редакцията.

Операта е с мрачно звучене и криминален сюжет. За основа служи повестта на Николай Лесков „Лейди Макбет от Мценски окръг“, описваща битовите отношения в средата на тогавашното търговско съсловие. Действието се развива в далечна провинция в царска Русия преди революцията. Главната героиня Катерина се влюбва в работник от имението на съпруга си, свекърът й разбира за връзката й, тя го отравя, а след това двамата заедно с любовника си убиват и мъжа й.

В България операта е поставена през 1965 г. на сцената на Русенска опера, където все още пазят оригиналната партитура с ремарките на Шостакович. Диригент тогава е Ромео Райчев, а режисьор – Евгени Немиров. Половин век след премиерата у нас диригентът Найден Тодоров и режисьорката Вера Немирова пресъздават оперната творба. Премиерата в Русе бе на 25 март.

Билетите за „Катерина Измайлова“ са на цени от 20 до 50 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg