Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Аватар 2“ е най-лошият бизнес проект в историята, смята режисьорът му

Зa дa се приеме зa успешен, трябвa дa стигне приходите нa първия филм - 2,9 млрд. долара от продажби на билети

Премиерaтa нa „Aвaтaр 2“ е след по-мaлко от месец. Снимкa: „Туентиът Сенчъри Студиос“ - „Аватар 2“ е най-лошият бизнес проект в историята, смята режисьорът му

Премиерaтa нa „Aвaтaр 2“ е след по-мaлко от месец. Снимкa: „Туентиът Сенчъри Студиос“

„Аватар: Природата на водата“ може да се окаже „най-лошият бизнес проект в историята“, опасява се самият режисьор Джеймс Камерън. Дългоочакваното продължение на най-касовия филм в историята ще тръгне по кината през декември и от успеха му от продажби на билети до голяма степен зависи дали публиката някога ще види и останалите планирани филми от франчайза.

Все още няма яснота какъв е бюджетът на „Природата на водата“, според някои източници той започва от 250 млн. долара, но Камерън не дава точен отговор. За да бъде успешен новият филм, той трябва да повтори или да подобри резултата на първия „Аватар“, коментира той в интервю за списание „GQ“. Попитан колко струва „Природата на водата“, той отговаря просто:

„Много“.

Според изчисленията на режисьора „филмът трябва да стане третият или четвърти най-касов в историята и това е прагът, за да се избият инвестираните в него пари“, заявил е той пред „Дисни“ и „Туентиът Сенчъри Студиос“, предупреждавайки ги, че това е „най-лошият бизнес проект в историята“.

Към момента „Аватар“ от 2009 г. оглавява класацията на най-касовите филми в историята (приходите им не са изчислени спрямо инфлацията) с 2,9 млрд. долара от продажби на билети. След него се нареждат „Отмъстителите: Краят“ и „Титаник“, отново на Джеймс Камерън. Целта нa „Природата на водата“ е да задмине постиженията на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ или на „Отмъстителите: Война без край“, които заемат съответно четвъртото и петото място в класирането.

Първият „Аватар“ отчита 785 млн. долара от продажба на билети в Америка и засега е най-печелившият филм в САЩ. Продължението му ще донесе между 150 и 175 млн. долара от американските кина в премиерния си уикенд, изчисляват киноспециалистите. Резултатите са обнадеждаващи, предвид че първият „Аватар“ отчита едва 77 млн. долара в първите три дни след излизането си на екран, но трябва да се отчетат и тежките зимни условия в конкретния уикенд, възпрепятствали стотици зрители, отбелязва „Варайъти“.

„Природата на водата“ тръгва премиерно на 16 декември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg