POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Аватар 2“ задмина $1 млрд. от продажба на билети

„Природата на водата“ е най-касовият филм от началото на пандемията

Дотук „Аватар: Природата на водата“ отчита приход 1,025 млрд. долара. Снимка: „20th Century Studios“ - „Аватар 2“ задмина $1 млрд. от продажба на билети

Дотук „Аватар: Природата на водата“ отчита приход 1,025 млрд. долара. Снимка: „20th Century Studios“

„Аватар: Природата на водата“ премина 1 млрд. долара от продажба на билети само 14 дни след премиерата си, съобщава „Варайъти“. Това превръща продукцията на Джеймс Камерън във филма, който най-скоростно постига подобен резултат през 2022 г.

Общо три са филмите с премиера през 2022 г., които успяват да задминат 1 млрд., между тях са също „Джурасик свят: Господство“ (достигнал милиарда след четири месеца) и „Топ Гън: Маверик“ (постигнал резултата след 31 дни). Едва шест са филмите в историята на киното, които успяват да привлекат толкова много публика в първите две седмици след премиерата си.

„Природата на водата“, дългоочакваното продължение на „Аватар“ от 2009 г., тръгна в средата на декември и веднага се превърна в най-интересния филм за публиката. Дотук продукцията е спечелила 317,1 млн. в Северна Америка и 712,7 млн. долара на международния пазар (общо 1,025 млрд. долара), най-касовият филм от началото на пандемията, отбелязва „Варайъти“.

„Природата на водата“ със сигурност ще продължи победния си ход и в първите дни на 2023 г., прогнозират специалистите. Източници на някои медии твърдят, че бюджетът на продукцията е между 250 и 350 млн. долара, като в това число не влизат милионите долари, отделени за маркетинг. Режисьорът публично коментира, че ако се провали, филмът му ще бъде „най-лошият бизнес проект в историята“ и трябва да събере най-малко 2 млрд. долара в боксофиса, за да оправдае инвестицията. Според анализаторите обаче това е прекалено и е достатъчно филмът да отчете 1,5 млрд. долара – праг, който изглежда все по-постижим.

Първият „Аватар“ е най-касовият филм в историята със своите 2,97 млрд. долара от продажба на билети, но вторият ще постигне този резултат далеч по-трудно заради препятствия на големите кинопазари – част от кината в Китай за затворени заради нова вълна на Ковид, а в Русия „Природата на водата“ изобщо няма да тръгне.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

Bookshop 728×90