Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Аве Цезар или Кой е по-добрият цар на маймуните?

 - Аве Цезар или Кой е по-добрият цар на маймуните?

Анди Съркис води маймунският бунт срещу хората в „Зората на планетата на маймуните”. Роля, която той наследява от Роди Макдауъл, изиграл главатаря Цезар в оригиналната сага от 70-те години.

Най-великите маймуни в киното - Анди Съркис и Роди Макдаул.

Най-великите маймуни в киното – Анди Съркис и Роди Макдауъл

Критиците са единодушни – „Зората на планетата на маймуните” и „Завладяването на планетата на маймуните” от 1972 година са най-добрите от поредицата, пише в. „Гардиън“.

Но кой Цезар е по-добър – онзи от 70-те или този, който в момента щурмува кината из света?

Бебето Цезар

В новите филми Цезар е намерен изоставен, докато оригиналният му събрат е наследник на две суперинтелигентни шимпанзета, които са изпратени назад във времето, за да спасят света. И за разлика от компютърно генерирания съвременно бебе Цезар, ретро маймунчето е истинско. А всички знаем, че никой не може да устои на бебетата, независимо от какъв вид.

Победител в двубоя: Оригиналният Цезар

По-реалистичен възрастен Цезар

Ако искате да видите как е напредвала технологията от 1972-а до днес, направете си маратон „Планетата на маймуните”. В „Завладяването на планетата на маймуните” и „Битка за планетата на маймуните” Цезар е актьор, облечен в костюм. И то неособено сполучлив. Легендата твърди, че бюджетът за костюмите е бил толкова оскъден, че маските на „маймуните” се намачкват и мърдат, докато актьорите говорят. Сегашният Цезар има под ръка брилянтна технология и невероятните умения на Анди Серкис. Ако не вярвате, че последното е чак толкова вяно, непременно гледайте „Зората на планетата на маймуните” и нито за миг няма да поставите под съмнение, че не гледате истинско щимпанзе, която язди кон и говори.

Победител в двубоя: Новият Цезар

Най-вдъхновяваща реч

Старият Цезар: „Където има огън, там има и дим. И в този дим, от този ден нататък, моят народ ще се подготвя и планува за неизбежния ден за падението на човека. За деня, в който най-накрая той саморазрушително ще насочи оръжията си срещу себе си. За деня, когато градовете ще лежат погребани под радиоактивни отломки. Когато всичко в морето ще е мъртво, когато земята ще е пустееща. Денят, в който моят народ няма да е вече пленник. И ние ще построим наши собствени градове, в които няма да има място за хората, освен в качеството им на наши слуги. Ще създадем собствена армия, собствена религия, собствена династия. И този ден е пред нас… сега!“

Новият Цезар: „Маймуните заедно са силни!“

Победител: Оригиналния Цезар

Най-добрият приятел – човекът

Единственият приятел на Цезар в „Завладяването на планетата на маймуните” е Армандо, изигран от Рикардо Монталбан. Той е собственик на цирк, който отглежда бъдещият водач на маймуните. Учи го на емпатия и любов. Показва му как да общува с по-ниско интелигентни маймуни от него. Най-добрият човек приятел на съвременния Цезар е Джеймс Франко, който не е толкова як колкото Рикардо Монталбан, защото никога не е играл Хан в „Стар Трек”.

Победител: Оригиналният Цезар

С по-добър вкус

Новият Цезар успява да използва доста модно цветовете на войната върху лицето си. Но ако махнем това, той си е напълно гол. В сравнение с оригиналния Цезар, който в „Завладяването на планетата на маймуните” ходи наперено с кожено яке и проповядва сред събратята си, облечен в камуфлажен гащеризон.

Победител: Оригиналният Цезар

Присъдата: Оригиналният Цезар печели

Анди Съркис може и да притежава по-подходяща стойка, по-мощен захват – нещо, на което шимпанзетата наистина са способни, и визия, която да не прилича на костюм за Хелоуин, скалъпен от четиригодишно момченце, но той няма замаха на Макдауъл.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg