Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Августовски серенади в зала „България“

Концерт на Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиевски

Диригентът Константин Илиевски. Снимка: Софийска филхармония - Августовски серенади в зала „България“

Диригентът Константин Илиевски. Снимка: Софийска филхармония

Август е времето, в което обикновено зала „България“ остава притихнала, а музикантите са на гастрол по фестивали в страната и чужбина. 2020 г. обаче се оказа различна и в продължаващия все още сезон на Софийската филхармония предстоят още концерти. На 2 август ще прозвучат Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас от Антонин Дворжак и Серенада за струнен оркестър на Йозеф Сук под диригентската палка на Константин Илиевски.

Дворжак пише своята Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас през 1878 г. и в нея личи любовта му към славянския фолклор. Въпреки че не цитира буквално народното творчество, това увлечение се усеща осезаемо в ритмиката на втората част.

Йозеф Сук е ученик, приятел и зет на Дворжак. Докато учи при него в Пражката консерватория, Дворжак забелязва меланхоличното напрежение в голяма част от музиката на Сук и му препоръчва да да напише по-лека и весела музика. Така се ражда Серенадата за струнен оркестър. Произведението бързо добива популярност и е харесано дори от самия Брамс, с чието одобрение Сук го публикува.

Едва на 17 Константин Илиевски основава „Sinfonietta dell’Arte“ в Братислава, чийто генерален музикален директор, главен диригент и художествен ръководител е и досега. Автор е на книгата „Композиторът като интерпретатор на собственото си възприятие на света“ (изд. „Dr. Müller“, 2011). Участва в юбилейния 200-ен сезон на „Дружеството на приятелите на музиката” във Виена, като изнася концерт в „Музикферайн” с Камерния оркестър на Виенските симфоници. През 2013 г. е избран за един от 20-те участници във финалите на международния конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция с оркестъра „Виктор Юго” (Франш-Комте).

От  2014 до 2020 г. Константин Илиевски е главен художествен ръководител на Камерен оркестър „Дианополис” –  Ямбол. От 2015 г. ръководи музикалните празници „Златната Диана“ в Ямбол, междувременно преподава в Братиславската консерватория. През 2016 г. става диригент и на Симфоничния оркестър в Сливен. От  2020 г. е диригент на Оркестъра на словашкото радио в Братислава.

В началото на 2019 г. Константин Илиевски е диригент на първото концертно турне на Софийската филхармония в Китай.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg