Австралийски артист се погреба жив за три дни (снимки)

Пърформанс артист влезе в стоманен контейнер под земята в памет на жертвите на британския колониализъм в Тасмания

73-годишният Майк Пар слезе за 72 часа под земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Австралийски артист се погреба жив за три дни (снимки)

73-годишният Майк Пар слезе за 72 часа под земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралиецът Майк Пар беше погребан жив под един от най-натоварените пътища в град Хоубарт, столицата на щата Тасмания. 73-годишният пърформанс артист слезе под земята на 14 юни заради проект, част от арт фестивала „Dark Mofo“, който се провежда в момента, пише „Гардиън“.

Пар ще прекара 72 часа под земята в медитация, пост и четене на книгата на Робърт Хюз „Fatal Shore“. Обратно на повърхността артистът ще излезе в неделя.

Майк Пар. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради подготовката на пърформанса част от натоварен булевард в града бива отцепен. След това асфалтът се изрязва, изкопава се дупка и под земята се монтира стоманен контейнер. Размерите му са 4,5 х 1,7 х 2,2 метра. Под земята е прокарана и тръба, през която достига въздух до контейнера.

За да се проведе пърформансът, част от асфалта на оживена градска улица е била изрязана и под нея е изкопана дупка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кран връща парчето асфалт върху контейнера с пърформанс артиста. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според организаторите на фестивала, Пар прави тази демонстрация „в отговор на тоталитарното насилие във всичките му форми през ХХ век“, а според наблюдатели, с творбата се отдава почит на жертвите, които Австралия губи по времето на британския колониализъм.

Америка за България

Но някои от местните жители намират арт експеримента за обиден за аборигенското общество.

„Ако имат някакъв интерес в разказването на аборигенската история, тогава трябва да оставят аборигените да го направят – казва Хедър Скълторп, директор на Тасманийския аборигенски център. – Имаме много страхотни разказвачи и някакъв стар приятел под пътя не е правилният начин за това.“

От фестивала обаче защитиха артиста и намеренията на пърформанса му.

„Тази работа не е репрезентация специално на периода от тасманийската история с колониално насилие, а на световния опит – казва говорител на форума.– Тази работа е за нулата на изобразяването – няма артист, няма изпълнение, няма произведение на изкуството. Животът се връща към нормалното, а ние оставаме с безпокойството, че нещо се е случило през последните 72 часа, без да знаем какво точно.“

Bookshop 300×250 3

Пърформансът е замислен преди десетина години за фестивал в Германия, но тогава се появили проблеми със здравето на Пар и безопасността на провеждането на тридневния престой под земята била под въпрос.

Bookshop 728×90