Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Австрийски режисьор застрелян в Африка

Убитият режисьор Михаел Главогер - Австрийски режисьор застрелян в Африка

Убитият режисьор Михаел Главогер

Австрийският режисьор Михаел Главогер, известен с документалните си филми, посветени на крайно бедните, е загинал по време на престрелка в Африка, съобщава „Холивуд рипортър“. 

Главогер застигнат от фаталния куршум, докато е събирал материал за нов филмов проект. Подробности къде и как е бил убит, все още няма.

„С ужас и огромна тревога приехме новината за смъртта му“, съобщават на официалната си страница в интернет от Асоциацията на филмовата и музикална индустрия в Австрия. „Неговата неочаквана смърт оставя вечна дупка н нашия филмов пейзаж“, написаха колегите му в Австрия. 

Един от най-новите филми на Главогер е посветен на Националната библиотека на Русия. Лентата „Катедрали на културата“ бе показана премиерно на Берлинския международен филмов фестивал през февруари. В други свои филми кинаджията е изследвал въздействието на модернизацията и глобализацията в най-бедните развиващи се страни по света.

54-годишният режисьор е работил и в игралното кино със светила като Робърт Редфорд и Вим Вендерс.

Преди да се установи в България, американското филмово студио „Ню имидж“ бе в Южна Африка. Но след убийството на членове на екипа в случайна престрелка, екипът решава да се премести в по-мирните балкански ширини.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС