Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Австрийското село Фукинг сменя името си

Туристите крадат пътните табели и извършват непристойни актове под тях

Селото се нарича Фукинг от 1070 г., именувано в чест на благородника Фоко. Означава „Хората на Фоко“. Снимка: 
Benjamin Dauth/Уикипедия - Австрийското село Фукинг сменя името си

Селото се нарича Фукинг от 1070 г., именувано в чест на благородника Фоко. Означава „Хората на Фоко“. Снимка: Benjamin Dauth/Уикипедия

Австрийското селце Фукинг (Fucking) сменя името си от януари 2021 г., съобщава „Ройтерс”. Жителите му твърдят, че им е писнало от шегите на туристите и постоянната кражба на табелките в селото. След месец селото вече ще се нарича Фугинг (Fugging), както най-често местните произнасят името му.

Това е втори опит за смяна на името. През 2004 г., преди масовото навлизане на социалните мрежи, жителите на Фукинг отказаха да сменят многовековното си название. Сега обаче натискът е огромен.

Жителите отдавна са се отказали да броят колко пътни знака с името на селото им са откраднати от туристите. Рекордът е четири за една нощ. Когато общината решава да постави знаците на бетонни фундаменти и след навлизането на социалните мрежи, посетителите започват да се снимат под името на селото, докато извършват акта, който то означава (fucking – съвокупление от англ.). Това налага поставянето на скъпа система за видеонаблюдение, която обаче не спира вандалите.

Селото е разположено на 40 километра северно от Залцбург и в него живеят около 100 души.

Фукинг носи името си от 1070 г. Наречено е така в чест на благородника Фоко (Focko), който имал имение в околностите. Старонемският суфикс „инг” бил използван за означение на хора. Така че селището се е наричало „Хората на Фоко”. За пръв път селото придобива световна популярност през Втората световна война, когато в него попадат американски и английски войници. Интернет обаче превръща малкото селце в туристическа забележителност.

Подобен проблем имат и селата Петинг и Кисинг в Бавария, като при това село Петинг се намира само на 30 минути път от Фукинг.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg