Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Автентичността на новооткритите стихове на Яворов е доказана

Документите са откупени за 27 хил. лв. от Фондация „Яворов“ с помощта на Петър Манджуков и Георги Първанов

Фактът, че писмото до Тодор Александров е намерено заедно с плик, е особено ценен - това позволява документът да бъде датиран абсолютно точно. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Автентичността на новооткритите стихове на Яворов е доказана

Фактът, че писмото до Тодор Александров е намерено заедно с плик, е особено ценен - това позволява документът да бъде датиран абсолютно точно. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

През пролетта на 2019-а в Историческия архив на Националната библиотека се появява непознат за експертите колекционер – Христо Павлов. Той оставя за изследване неочаквана находка – документи, които са писани лично от Пейо Яворов – стихотворения, писма, разписки и „требвания“ (документи за освобождаване на четници и опис на въоръжението и конете), разказа тази сутрин в ефира на Би Ти Ви доц. Милена Бошнакова от Националната библиотека.

Сред документите е писмо на поета до Тодор Александров, който през октомври 1912 г. е водач на чета в Македоно-одринското опълчение. Писмото е ценен документ, в него Яворов изказва позиция на несъгласие за „Операция Кръстилката“ – насилствено преименуване на българомохамеданите в Родопите по време на Балканската война. Писмата са 4, има и 4 разписки. Требванията са 9, а стихотворенията – 3. В колекцията се намира и отрязък от турското знаме, което се е веело в Неврокоп, разсечено лично от Яворов, когато начело на четата си завзема града през 1912 г.

В колекцията с документи има 4 писма, 4 разписки, 9 требвания и 3 стихотворения. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

В интервю в сутрешния блок на БНТ Пламен Тотев, литературен изследовател и издател, потвърди, че автентичността на документите е доказана без всякакво съмнение. Изследвани са почеркът, хартията, подписът на Яворов. Всичко води до категоричен извод: документите са истински. Предстои да бъдат обработени в лаборатория, за да бъдат запазени.

Версията на колекционера, че са открити в кофа за боклук, е малко вероятна, заяви Пламен Тотев.

Америка за България

Цялата находка ще остане в къщата-музей на Яворов в родния му град Чирпан. Заслугата за това е на Фондация „Яворов“, която е платила 27 хил. лв. на колекционера със спомоществователството на Фондация „Петър Манджуков“ и Георги Първанов. Така документите са спасени, защото е имало интерес към тях от македонски бизнесмени, заяви в Би Ти Ви председателят на Фондация „Яворов“ Тодор Иванов.

Всички новооткрити документи са публикувани в книгата „Непознатият Яворов“ на издателство „Персей“, която ще бъде представена на 13 януари в Чирпан по време на тридневните чествания на Яворов. От утре, 10 януари, книгата ще бъде налична и във всички книжарници.

Според Пламен Тотев стихотворенията в тази находка не са случайни, не са писани набързо. Това е силната Яворова поезия, тези творби са достойни да бъдат изучавани и в училище, смята литературният експерт.

Части от две от тях бяха прочетени в телевизионния ефир.

На незнайний герой

И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън –
звънът на бойната тръба и на войната…

(…)

И тук ще стана бучка пръст,
но пак ще съм във теб, Родино,
дори и да не турят кръст,
ти, майко, пак ще помниш мойто име.

Брат за брата

Немея аз във смъртен страх.
Един въпрос гори душата
В достойнство ли живот живях
и бях ли брат за брата.

(…)

Не е ли таз земя една,
в която свойте близки ще изпратя
и като майчица една
тя ще ни прегърне като братя.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3