Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Автобиографичен роман надви за „Гонкур“ книга за Путин

Брижит Жиро е 13-ата жена лауреат в 120-годишната история на наградата

Брижит Жиро с наградения роман „Да живеем бързо“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Автобиографичен роман надви за „Гонкур“ книга за Путин

Брижит Жиро с наградения роман „Да живеем бързо“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската романистка Брижит Жиро стана едва 13-ата жена носителка на „Гонкур“ в 120-годишната история на престижната литературна награда. 56-годишната писателка и авторка на къси разкази бе отличена за романа си „Vivre vite“ (Да живеем бързо), съобщават френскоезичните издания.

„Да живеем бързо“ е кратък автобиографичен роман, в който Жиро разказва събитията, довели до смъртта на съпруга ѝ след катастрофа с мотоциклет през 1999 г. Писателката внезапно се оказва сама с малкия си син и наскоро подписан договор за нов дом за семейството. Романът е начин за нея да преодолее травмата след момента, в който животът ѝ се разделя на две, както самата тя споделя.

Жиро успя да надвие конкуренцията на Джулиано да Емполи, считан от експертите и букмейкърите за неин най-голям конкурент. 49-годишният Емполи бе номиниран за романа си „Le Mage du Kremlin“ (Магьосникът от Кремъл), разказ за последните 30 години на Владимир Путин. Публикувана преди 6 месеца, от книгата вече са продадени 100 хил. копия, отбелязва „Гардиън“.

Родената в Алжир Брижит Жиро живее в Лион. Макар да не е дебютант в литературата, тя е малко позната на широката публика. Работила е като преводачка, владее английски, немски и арабски.

„Гонкур“ е най-старата и престижна литературна награда на Франция. Обявява се ежегодно през ноември, решението се взима от 10-членното жури на академия „Гонкур“ (три жени и седем мъже). Наградата има и символично парично измерение от 10 евро, но истинската награда е неизбежното нарастване на продажбите на наградения роман.

„Да живеем бързо“ не е преведена на английски, нито на български.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС