VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Автобиографията на Уди Алън излиза на български език

Ще я четем още през януари 2021 г.

„Никога не мисля за пенсиониране. Просто не е нещо, което ми е хрумвало“, твърди Уди Алън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Автобиографията на Уди Алън излиза на български език

„Никога не мисля за пенсиониране. Просто не е нещо, което ми е хрумвало“, твърди Уди Алън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Автобиографичната книга на Уди Алън „Apropos of Nothing“ (Без връзка с нищо), в която режисьорът излага своята гледна точка за обвиненията в сексуален тормоз над доведената си дъщеря Дилън Фароу, излиза на български език през януари 2021 г. Българското издание, чиято поява на английски бе придружена с протести в чужбина, ще излезе у нас от издателство „Кръг“.

Мемоарната книга все още няма официално българско заглавие, чака се одобрението на режисьора. По превода работят Василена Мирчева и Мартин Петров. Консултант е киноведът Владимир Трифонов, програматор на „Киномания“.

В изданието Алън разказва живота си – от детството в Бруклин през успешната кариера във филмовата, телевизионната и стендъп индустрия до взаимоотношенията си със семейството и приятелите. Книгата е посветена на Сун-И Превин, доведена дъщеря на Миа Фароу, днес негова спътница в живота.

„Apropos of Nothing“ започва в тона на героите на Селинджър и Джордж С. Кауфман, описвайки израстването на Алън в Ню Йорк и любовната му афера с Даян Кийтън, разказва „Гардиън“. С прелистването на страниците атмосферата става все по-мрачна и придобива оправдателен тон, когато авторът разказва за връзката си с Миа Фароу и обвиненията от Дилън за времето, когато е била дете.

Вижте още: БИОГРАФИЯТА НА УДИ АЛЪН ВСЕ ПАК ИЗЛЕЗЕ В АМЕРИКА

Още в началото на 90-те Алън категорично отхвърля твърденията на Дилън, че била сексуално тормозена от него.

Никога не съм докосвал с пръст Дилън, не съм правил нещо, което е неуместно, не съм я тормозил. Историята ѝ бе измислица от началото до края“, пише режисьорът.

Никъде той не изразява съжалението си, че доведената му дъщеря Сун-И му става любовница.

На няколко пъти, когато ставаше по-тежко и аз бях клеветен навсякъде, ме попитаха дали щях да съм със Сун-И, ако знаех развръзката? Винаги съм отговарял, че ще го направя отново, без да се замислям“, споделя Алън.

Новината, че „Apropos of Nothing“ ще бъде публикувана в началото на април 2020 г. в САЩ, възмути стотици читатели и правозащитници. Книгата трябваше да излезе от „Ашет“, но служители на издателството се възпротивиха, като напуснаха работа и обявиха стачка. Вълната на гнева яхна Ронан Фароу, биологично дете на Уди и Миа и един от най-яростните противници на баща си.

След движението #MeToo кариерата на Алън едва ли ще продължи да се развива в Америка, но режисьорът е добре приет в Европа, където вече снима и разпространява филмите си. Тазгодишното лятно издание на „Киномания“ предложи ретроспекция на творчеството му – и в предстоящото традиционно издание, което беше отменено за по-добри времена, зрителите ще гледат най-новия филм на Уди Алън „Фестивалът на Рифкин“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg