Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Автобусни спирки – подарък за пчелите

Садят цъфтящи растения върху спирките в Утрехт - за храна на пчелите, да улавят фините прахови частици и да събират дъждовна вода

Растенията върху спирките в Утрехт ще подпомогнат биоразнообразието в града. Снимка: Ramon Poulissen/Instagram - Автобусни спирки – подарък за пчелите

Растенията върху спирките в Утрехт ще подпомогнат биоразнообразието в града. Снимка: Ramon Poulissen/Instagram

Покривите на стотици автобусни спирки в град в Нидерландия ще бъдат засадени с цветя, като „подарък за пчелите“, съобщава „Индипендънт“. Общо 316 спирки в Утрехт, четвъртия по големина град в страната, са били покрити с тлъстига и други цъфтящи растения.

Озеленените автобусни спирки не просто ще подпомогнат биоразнообразието в града, осигурявайки прехрана за пчели, бръмбари и други насекоми, но освен това ще улавят финия прах от автомобилното шосе и ще събират дъждовна вода.

Поддръжката на зелените съоръжения се извършва от работници, които изминават разстоянията между тях, придвижвайки се с електрически превозни средства. Освен че ще предоставят площи за градските насекоми, спирките са снабдени с енергоспестяващи LED светлини и пейки от бамбук.

Това е само една от мерките, които общината на Утрехт предприема, за да подобри качеството на въздуха. Предстои въвеждането на 55 нови електрически автобуса в градската мрежа, а амбицията е до 2028 г. градът да се похвали с „абсолютно чист обществен транспорт“.

Америка за България

До 2028 г. холандският град планира да направи обществения си транспорт изцяло електрически. Снимка: Община Утрехт

Електричеството, което ще се използва за захранване на автобусите, ще бъде произвеждано от холандски вятърни мелници.

Освен спирките на градския транспорт, всяко домакинство може да кандидатства за субсидия, за да озелени покрива на собствената си къща.