Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Автопортрет на художника като зрял

Вихрони Попнеделев с изложба, открит урок по рисуване и разговор с публиката (и с други живописци)

Вихрони Попнеделев рисува на живо пред публиката в сградата на Националната художествена академия. Снимки: Емил Георгиев - Автопортрет на художника като зрял

Вихрони Попнеделев рисува на живо пред публиката в сградата на Националната художествена академия. Снимки: Емил Георгиев

Вихрони Попнеделев напълни столичната галерия „Арт алея“ със свои живописни и графични автопортрети. Художници рисуват открито себе си от поне 600 години – или откакто има достатъчно качествени огледала. Дюрер, Леонардо, Рембранд, Гоя, Ван Гог, а у нас Майстора – са прибягвали неведнъж към този най-директен опит на твореца да се взре в себе си. Но това рядко се превръща в повод за изложба. У нас имаше такава на Любен Зидаров в края на 70-те. Но неговите автопортрети, постепенно превръщащи се в автошаржове, бяха рисувани в продължение на десетилетия.

Настоящите автопортрети на Попнеделев – 9 живописни платна и 7 графики – са рисувани през последните няколко месеца, а част от тях в неделята преди откриването на изложбата, на живо, в открит урок, в присъствието на зрители. Художникът започна с няколко рисунки – „за загряване“, като междувременно обясняваше какво прави и разказа интересни случки, свързани с професията му.

След като направи пет или шест различни варианта, Вихрони премина към живописен автопортрет – с триъгълна шапка от вестник на главата. Това бе първият за годината от вече традиционните открити уроци в катедра „Текстил – изкуство и дизайн“, с тема „Автопортрет“ и демонстрация на „Особености и технологично изграждане на маслената живопис“.

Изложбата с нарисуваните на 26 февруари и малко по-старите картини бе открита в „Арт Алея” на 1 март, когато е и рожденият ден на Вихрони Попнеделев. Сред гостите бе 93-годишният Любен Зидаров, когото рожденикът не пропусна да представи:

„Един невероятен художник, на когото се възхищавам цял живот, сега стои скромно тук, сред нас. Това е Любен Зидаров – изключителен човек, изключителен художник. И автопортретист – той е човекът, който има повече автопортрети от мен“.

Макар и да са доста различни като художници, Любен Зидаров и Попнеделев си приличат много по самоиронията и щастието от живота, което струи от картините им. Самият Попнеделев бе поздравен от изкуствоведа Филип Зидаров:

Аз обичам и харесвам Вихрони, защото е максималист. Самият факт, че прави изложба и празнува рожден ден на едно място, показва, че всичко трябва да бъде наведнъж и най-доброто. Още навремето, когато живописта трябваше да бъде тъмна и кална, той рисуваше цветно, когато изкуството трябваше да бъде мъка и сериозност, Вихрони показа, че може да бъде шега и изпадаше в ирония и самоирония“.  

Накрая Филип Зидаров поздрави Вихрони по гладиаторски образец с „Аве, Рончо, влюбените в живота се поздравяват!“

Изложбата на Вихрони Попнеделев ще остане „Арт алея“ до 31 март, но на 10 март от 16 ч. там ще се състои още едно интересно събитие – разговор на тема „Автопортретът – разкриване или прикриване“, организиран от сайта въпреки.сom с участието на автора, Андрей Даниел, Греди Асса, Филип Зидаров, художници и студенти и всички желаещи. Вход свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС