Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Автопортрети на Франсис Бейкън за пръв път пред публика

Очаква се картините да бъдат продадени на търг за повече от 30 милиона паунда

Триптих на Франсис Бейкън от 1980 г. - Автопортрети на Франсис Бейкън за пръв път пред публика

Триптих на Франсис Бейкън от 1980 г.

Два автопортрета на Франсис Бейкън ще бъдат изложени пред публика за първи път, след като изплуваха от частна колекция. Наследниците на колекционера, който ги е притежавал, са решили да ги продадат, като се очаква всяка от творбите да достигне стойност от поне 15 милиона паунда.

Съществуването на двете произведения на изкуството не бе тайна за експертите, но не беше ясно кой ги е купил малко след завършването им преди около 40 години. Почитателите на Бейкън ще могат да видят автопортретите в „Сотъбис“ в Лондон и Ню Йорк, а след това през юли те ще бъдат предложени на търг.

Автопортретът от 1975 г. е рисуван в апогея на кариерата на Бейкън, след самоубийството на неговия любовник Джордж Диър през 1971 г. Триптихът „Три изследвания за автопортрет“ (1980) пък показва художника, вече надхвърлил 70 години и приближаващ се все повече към неизбежната смърт.

Автопортрет, 1975

Автопортрет, 1975

Предлагането на търг на картините е извънреден момент за колекционерите, смята международният специалист по съвременно изкуство на „Сотъбис“ Оливър Баркър. „Първият път, когато видях тези картини, беше удивително пробуждане. И двете са толкова сияйни“, добавя той.

Световен рекорд при публичните търгове постави през 2013 г. триптих на Франсис Бейкън – „Три ескиза на Люшън Фройд“, продаден за 142,4 милиона долара. Закритият частен пазар обаче е виждал и сделки, надхвърлящи тази сума, отбелязва „Ройтерс“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg