Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българин води автора на „Английският пациент” в София

Майкъл Ондатджи е ментор на Мирослав Пенков

Писателят Майкъл Ондатджи ще се срещне с читатели в книжарница "Хеликон" на столичния бул. "Цар Освободител". - Българин води автора на „Английският пациент” в София

Писателят Майкъл Ондатджи ще се срещне с читатели в книжарница "Хеликон" на столичния бул. "Цар Освободител".

Авторът на романа „Английският пациент” Майкъл Ондатджи ще гостува в София наесен. На 26 септември той ще раздава автографи на почитатели в книжарница „Хеликон” на бул. „Цар Освободител”, обявиха от издателство „Лъчезар Минчев”, което печата творбите му у нас.

„Виновник” за появата на Ондатджи у нас е младият писател Мирослав Пенков, нашумял у нас със сборника си разкази „На Изток от Запада”, публикуван от „Сиела”.

Ондатджи е ментор на българина в писателската програма Rolex Mentor and Protege Arts Initiative и го е напътствал при написването на новия му роман „Именник на въображаемите ханове”. От дванайсет години насам арт инициативата „Ментор и протеже” на „Ролекс” събира знаменити личности от сферата на танцовото изкуство, киното, литературата и музиката с начинаещи, но обещаващи творци, които тепърва започват да градят кариера. Имена като Тони Морисън, сър Колин Дейвис, Брайън Ено, Марио Варгас Льоса, Джули Теймор и Мартин Скорсезе са си сътрудничили с поверените им млади таланти в продължение на година.

Възпитаникът и неговия ментор

Възпитаникът Мирослав Пенков и неговият ментор Майкъл Ондатджи

Как протича творческият процес между Ондатджи и Пенков ще разкажат двамата автори в „Хеликон”. Българинът ще играе ролята на водещ на срещата и ще задава въпроси, а носителят на наградата „Букър” ще говори за живота и работата си. Ще бъдат прочетени откъси от произведенията и на двамата. Ондатджи ще представи романа си „Котешката маса”, чието излизане у нас ще съвпадне с гостуването му.

С днешна дата в паспорта на големия писател пише „канадец”. Произходът му обаче е много по-цветен – баща му е холандец, майка му от Шри Ланка, където се ражда и той самият преди близо 71 години. Родителите му са от елита на колониалното общество на тогавашния остров Цейлон. Бракът им обаче се разпада заради алкохолизма на бащата.
Майкъл и майка му заминават за Канада през 1962-а. Пет години по-късно Ондатджи става преподавател по английска литература в Университета на Западно Онтарио. Тогава излиза и първата му поетична книга „Изтънчени чудовища“. Романите „В кожата на лъв“ и „Английският пациент” му носят световна известност. Написал е още „Преживял изтребление“, „Събрани съчинения на Били Хлапето“ и книгата със спомени „Бягство в семейството“. Публикувал е 3 стихосбирки – „Събирач на канела“, „Страстна любов“ и „Уча се на номер с нож“.

Ондатджи е повлиян силно от поезията, която е много важна за цялостното му творчество. Експериментира с поетичните форми в прозата още в първия си роман „Събрани съчинения на Били Хлапето“(1970). В тази книга пресъздава живота на Уилям Бони, като смесва поезия, проза, фотография и интервюта.

Днес писателят преподава в колеж в Торонто. Заедно с жена си Линда Спалдинг редактират литературното списание Brick.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg