Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Авторът на „Викингите“ снима американски сериал за блокадата на Ленинград

Историята се гради върху дневниците на хората от обсадения град основно през женска гледна точка

Василий Кучумов, „На Марсово поле“, 1942 г., Държавен руски музей - Авторът на „Викингите“ снима американски сериал за блокадата на Ленинград

Василий Кучумов, „На Марсово поле“, 1942 г., Държавен руски музей

Създателят на сериалите „Викингите“ и „Тюдорите“ Майкъл Хърст започва снимки на сериал по книгата „Ленинград: епичната обсада от Втората световна война, 1941-1944“ от Анна Рийд, съобщава „Дедлайн“. Сценарият ще бъде дело на самия Хърст, а като продуценти ще се включат „Range Media Partners“ и „Orangery Productions“ – калифорнийска компания, собственост на руснаците Светлана и Алексей Кузмичеви.

Майкъл Хърст посочва пред „Дедлайн”, че повечето герои в новата продукция ще бъдат жени.

„Истинският глас на хората – това е най-важното, за да бъде разказана правдива история, затова най-добрият източник са дневниците, водени от много хора, особено жени, живели в града по времето на блокадата“, казва Хърст и добавя: „Много от мъжете на Ленинград отиват на фронта и загиват, а жените остават. Мисля, че е редно да се разкаже историята на блокадата през женския опит.“

Книгата на Анна Рийд „Ленинград: епичната обсада от Втората световна война, 1941-1944“ излиза през 2011 г. и според авторката има три основни цели – да направи епичната трагедия на Ленинград по-близка до англоезичната аудитория, да изследва какво се случва с голям съвременен град в екстремни условия, когато храната свършва, и да развенчае съветския мит за Ленниград. Рийд цитира един от руските си асистенти:

„Да махнем сиропа от историята“.

В продължение на 5 години Рийд работи в архивите на града, влиза в контакт с руски изследователи, успява да открие неизвестни материали в западни и руски архиви. В тях намира отчетите на младши комисар от Червената армия как през лятото на 1941 г. в бой без оръжие били пращани граждански опълченци. Според нея от 135 400 опълченци половината са загинали, въоръжени само със сапьорски лопатки и дървени подобия на гранати. Тя намира и инструкции за улични битки, според които гражданите е трябвало да мятат по танковете, влизащи в града, връзка гранати от разстояние десет метра, а после да залягат зад стълбове и колони.

В Бахметиевския архив на Колумбийския университет, където се съхранява историята на руската емиграция, Анна Рийд е намерила спомени на старши офицер по снабдяването за канибализма в Червената армия. Там изследователката е открила и страшни подробности за човекоядството в блокирания Ленинград. Често телата на мъртвите оставали по жилищата, защото било опасно да се носят до гробищата – през нощта труповете били изкопавани и изяждани от обезумели от глад хора. Организирани банди примамвали минувачи, като им обещавали нещо за храна, след това ги убивали и изяждали. 18-годишно момче убило двете си по-малки братчета заради купоните, 17-годишно момиче изкопало труп и го прекарало през месомелачката, внук убил баба си с брадва и я сварил. Според архивите на милицията и КГБ били арестувани около 2000 канибали, най-често неграмотни жени, търсещи храна за семействата си.

Най-интересното в книгата са дневниците на хората под блокада. Някои от тях Анна Рийд е получила от семействата на загиналите. Повечето принадлежат на хора, заточени в ГУЛАГ. В тях се вижда катастрофата в огромния град, разпадът на личността, обществените връзки, морал и емоции. Дневниците обаче свидетелстват и за невероятната способност за оцеляване на човека.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС