Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Автори напускат медии в САЩ заради неудобни възгледи

Колумнистка от „Ню Йорк Таймс“ се оплака от враждебна работна среда и тормоз от колегите си

Редакцията на „Ню Йорк Таймс“ в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Автори напускат медии в САЩ заради неудобни възгледи

Редакцията на „Ню Йорк Таймс“ в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама американски колумнисти от „Ню Йорк Таймс“ и „Ню Йорк Мегазин“ напуснаха работата си заради разминаване на възгледите им с настроенията в редакциите. Бари Уайс, редактор на рубриката за мнения и коментари в „Ню Йорк Таймс“ и застъпник на центристки позиции, оповести в официално писмо, че се отказва от работата си в медията заради „тормоз от колеги“ и „враждебна работна среда“. Консервативният колумнист Андрю Съливан от „Ню Йорк Мегазин“ също обяви, че напуска – направи го в профила си в Туитър, с обяснението „по очевидни причини“.

Оставките на двамата колумнисти идват в контекста на споровете около така наречената cancel-култура*. Бари Уайс е и сред 150-е личности, подписали публикуваното в сайта на сп. „Харпърс“ „Писмо за справедливостта и открития дебат“, осъждащо ограничаването на свободата на изразяване, което предизвика яростна полемика в социалните мрежи.

Вижте още: АТУУД, РУШДИ, ЧОМСКИ И РОУЛИНГ: ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА Е ОПАСНА 

С писмо до вестника, публикувано и в личния ѝ сайт, редакторката и авторка в „Ню Йорк Таймс“ Бари Уайс, разкритикува работата на изданието, за което смята, че е силно повлияно от обществените настроения в Туитър и осъди враждебното, според нея, държание на колегите си.

„Да се появяваш на работа като центрист в американски вестник – пише Уайс, – не би трябвало да изисква смелост.“

Колумнистката се оплаква от „постоянен тормоз“ от страна на колегите си, които не били съгласни с нейните възгледи:

„Наричаха ме нацистка и расистка“.

Според Уайс обидите от страна на колегите ѝ в редакцията винаги оставали безнаказани, заради което тя се обръща и към издателите:

„Не разбирам как сте позволили подобно поведение във вашата компания“.

От „Ню Йорк Таймс“ отговориха на обвиненията:

„Ние сме ангажирани да създадем среда на честен, търсещ и емпатичен диалог между колеги, среда, в която взаимното уважение се изисква от всички“.

Твърденията за тормоз издателите не коментират.

В писмото си Уайс разказва, че е поканена в „Ню Йорк Таймс“ именно за да изразява позиции, които се считат за нетрадиционни за облика на вестника:

„Бях наета с целта да вкарам гласове, които иначе няма да се появят на вашите страници: писатели новобранци, центристи, консерватори и други, които не биха сметнали „Ню Йорк Таймс“ за естествен свой дом. Причината за тези усилия беше ясна: неуспехът на вестника да предвиди резултата от изборите през 2016 г. означаваше, че той няма стабилно разбиране за страната, която отразява“.

„Но уроците, които би трябвало да са последвали изборите – за важността да бъдат разбрани другите американци, необходимостта да се противопоставим на трибализма** и огромното значение на свободния обмен на идеи в демократичното общество, не са научени“, посочва авторката.

Според колумнистката, в медията се влияят от очакванията на определени публики, изразявани в социалните мрежи.

„Туитър не ръководи „Ню Йорк Таймс“. Но Туитър се е превърнал в главния му редактор. (…) Историите се избират и разказват по начин, който да задоволи най-тясната аудитория, а не да позволи на любопитната публика да чете за света и след това да прави собствени заключения – смята Уайс. – Автоцензурата се е превърнала в норма.“

Само няколко часа след публикуването на писмото на Уайс, колумнистът Андрю Съливан от „Ню Йорк Мегазин“, известен с консервативните си позиции, също съобщи, че напуска изданието си. В съобщението си той не посочва конкретен повод – твърди, че го прави по очевидни причини.

В туитове Съливан защити Уайс и потвърди твърденията ѝ, че журналистката е била тормозена. Коментатори от различни сайтове като „Фокс“ и „Ю Ес Ей Тудей“ също се застъпиха за двамата колумнисти.

Съливан е дългогодишен автор на консервативни политически текстове в различни издания. Според Си Ен Ен раздялата му със списанието се дължи на различия във възгледите между Съливан и останалите журналисти в медията. Дейвид Хаскел, главен редактор на „Ню Йорк Мегазин“, зявява според „The Wrap“, че раздялата е по взаимно съгласие и че работата на автора и политиката на редакцията вече не си пасвали.

От Си Ен Ен припомнят, че авторът е яростно критикуван за това, че по време на работата си в „Ню Рипъблик“ преди 20 години публикувал и защитавал откъси от „The Bell Curve“ – книга, в която се застъпва тезата, че различия в IQ-оценките на представители на различни раси могат да се обяснят чрез генетиката.


* Сancel-култура се нарича тенденцията за публично опозоряване най-вече в онлайн пространството на определено лице след негово/нейно изказване или действие, което се счита за спорно според правилата за политическата коректност. Целта е въпросният човек да бъде осъден за нещо, което е казал или направил, както и да се възпрепятства възможността му за изяви в бъдеще чрез бойкот от страна на публиката към работата му и съдържанието, което създава.

** Антропологичен термин, който изразява склонността на хората да се групират по социален признак, който да ги разграничава от останалите. Чувство на гордост, изключителност и превъзходство на определена група от хора над всички останали.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90