Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Авторите на „Чернобил” заплашени със съд и затвор от партия „Комунистите на Русия“

Горбачов още не е гледал сериала, но твърди, че някои моменти не са достоверни

Михаил Горбачов увери, че не е давал указания академик Валери Легасов (на снимката - Джаред Харис в неговия образ) да не получава званието „Герой на социалистическия труд“ заради участието си в разследването на причините за инцидента в атомната електроцентрала.  - Авторите на „Чернобил” заплашени със съд и затвор от партия „Комунистите на Русия“

Михаил Горбачов увери, че не е давал указания академик Валери Легасов (на снимката - Джаред Харис в неговия образ) да не получава званието „Герой на социалистическия труд“ заради участието си в разследването на причините за инцидента в атомната електроцентрала.

„В сериала „Чернобил” реалната трагедия се превърна в обект на идеологическа манипулация от страна на HBO. Филмът за драматичните събития от края на април 1986 г. е идеологически инструмент, предназначен да опорочи и демонизира образа на съветското правителство и съветския народ. Изпращаме до „Роскомнадзор“ и Министерството на вътрешните работи жалба по този въпрос”, цитира РИА „Новости“ изпълнителния секретар на Централния комитет на партията „Комунистите на Русия“ Сергей Малинкович.

Според Малинкович хронологията на събитията от сериала и ключовите моменти като цяло съответстват на действителността, но мотивацията, действията на героите, редът на взаимоотношенията в учрежденията и колективите, както и моралният климат в съветското общество са пример за абсолютна лъжа.

„Впрочем, ако имаме чувство за достойнство като народ и държава, Русия трябва да отвърне на продуцентите на такъв сериал”, заявяват в партията.

Според „Комунистите на Русия“, „Роскомнадзор“ трябва да блокира достъпа до сериала, а „срещу режисьора, сценариста и изпълнителния продуцент на поредицата трябва да бъдат заведени наказателни дела по чл. 129 от НК на РФ за публична клевета”.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Минисериалът от пет епизода „Чернобил” на HBO започна (и вече завърши) тази пролет, като мигновено се сдоби с изключителна популярност и стана телевизионният проект с най-висок зрителски рейтинг в историята.

Горбачов и „Чернобил“

Популярността на „Чернобил” придоби толкова внушителни мащаби, че първият и последният президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че би искал да го гледа. Но поради пребиваването му в клиника е бил възпрепятстван. В неделя, 9 юни, Горбачов призна, че все още не е оценил произведението на HBO, пише Газета.ру.

„По прости причини — през цялото време съм в болница. Обещаха да ми организират да го видя тук. Но още не са”, е казал бившият ръководител на Съветския съюз.

В същото време той разкритикува достоверността на поредицата, като увери, че не е давал указания академик Валери Легасов да не получава званието „Герой на социалистическия труд“ заради участието си в разследването на причините за инцидента в атомната електроцентрала. Според сюжета на сериала, кариерата на учения е заплашена след доклада му за бедствието, а през 1988 г. – точно две години след трагедията – той се самоубива.

„Аз не съм давал [указания]. А освен мен кой да даде? Това са измислици”, цитира думите на Горбачов „Говорит Москва”.

Неточности в сериала посочи и прототипът на един от персонажите в сериала — генерал-майор Николай Тараканов, командващ военните части на мястото на аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. В интервю за RT Тараканов критикува сцената, в която героят казва, че истинските стойности на радиацията и мащабът на катастрофата се крият дори от военните.

„Не, той говори глупости. Пред държавната комисия, оглавявана от [заместник-председателя на Министерския съвет на СССР Борис] Шчербина, зам.-главният инженер на Чернобилската централа Самойленко съобщи, че роботите не работят и че зоните с най-силна радиация остават на покривите на първия и третия блок на централата”, разказва Тараканов.

В допълнение той отбелязва, че в сериала думите за необходимостта от използването на „биороботи” – става дума за войници, след като полицейските роботи се развалят от радиацията – са неточни.

Впрочем, генерал-майорът потвърди факта, че някой все пак е използвал думата „биоробот” по отношение на войниците. Той признава, че тя е била наложена от началник щаба за ликвидиране на последиците от инцидента, Юрий Самойленко, който по-късно получава званието „Герой на социалистическия труд“.

Всичко по темата „Чернобил – катастрофата и сериалът на HBO“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах