Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Авторите на „Чернобил” заплашени със съд и затвор от партия „Комунистите на Русия“

Горбачов още не е гледал сериала, но твърди, че някои моменти не са достоверни

Михаил Горбачов увери, че не е давал указания академик Валери Легасов (на снимката - Джаред Харис в неговия образ) да не получава званието „Герой на социалистическия труд“ заради участието си в разследването на причините за инцидента в атомната електроцентрала.  - Авторите на „Чернобил” заплашени със съд и затвор от партия „Комунистите на Русия“

Михаил Горбачов увери, че не е давал указания академик Валери Легасов (на снимката - Джаред Харис в неговия образ) да не получава званието „Герой на социалистическия труд“ заради участието си в разследването на причините за инцидента в атомната електроцентрала.

„В сериала „Чернобил” реалната трагедия се превърна в обект на идеологическа манипулация от страна на HBO. Филмът за драматичните събития от края на април 1986 г. е идеологически инструмент, предназначен да опорочи и демонизира образа на съветското правителство и съветския народ. Изпращаме до „Роскомнадзор“ и Министерството на вътрешните работи жалба по този въпрос”, цитира РИА „Новости“ изпълнителния секретар на Централния комитет на партията „Комунистите на Русия“ Сергей Малинкович.

Според Малинкович хронологията на събитията от сериала и ключовите моменти като цяло съответстват на действителността, но мотивацията, действията на героите, редът на взаимоотношенията в учрежденията и колективите, както и моралният климат в съветското общество са пример за абсолютна лъжа.

„Впрочем, ако имаме чувство за достойнство като народ и държава, Русия трябва да отвърне на продуцентите на такъв сериал”, заявяват в партията.

Според „Комунистите на Русия“, „Роскомнадзор“ трябва да блокира достъпа до сериала, а „срещу режисьора, сценариста и изпълнителния продуцент на поредицата трябва да бъдат заведени наказателни дела по чл. 129 от НК на РФ за публична клевета”.

Америка за България

Минисериалът от пет епизода „Чернобил” на HBO започна (и вече завърши) тази пролет, като мигновено се сдоби с изключителна популярност и стана телевизионният проект с най-висок зрителски рейтинг в историята.

Горбачов и „Чернобил“

Популярността на „Чернобил” придоби толкова внушителни мащаби, че първият и последният президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че би искал да го гледа. Но поради пребиваването му в клиника е бил възпрепятстван. В неделя, 9 юни, Горбачов призна, че все още не е оценил произведението на HBO, пише Газета.ру.

„По прости причини — през цялото време съм в болница. Обещаха да ми организират да го видя тук. Но още не са”, е казал бившият ръководител на Съветския съюз.

В същото време той разкритикува достоверността на поредицата, като увери, че не е давал указания академик Валери Легасов да не получава званието „Герой на социалистическия труд“ заради участието си в разследването на причините за инцидента в атомната електроцентрала. Според сюжета на сериала, кариерата на учения е заплашена след доклада му за бедствието, а през 1988 г. – точно две години след трагедията – той се самоубива.

„Аз не съм давал [указания]. А освен мен кой да даде? Това са измислици”, цитира думите на Горбачов „Говорит Москва”.

Неточности в сериала посочи и прототипът на един от персонажите в сериала — генерал-майор Николай Тараканов, командващ военните части на мястото на аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. В интервю за RT Тараканов критикува сцената, в която героят казва, че истинските стойности на радиацията и мащабът на катастрофата се крият дори от военните.

„Не, той говори глупости. Пред държавната комисия, оглавявана от [заместник-председателя на Министерския съвет на СССР Борис] Шчербина, зам.-главният инженер на Чернобилската централа Самойленко съобщи, че роботите не работят и че зоните с най-силна радиация остават на покривите на първия и третия блок на централата”, разказва Тараканов.

В допълнение той отбелязва, че в сериала думите за необходимостта от използването на „биороботи” – става дума за войници, след като полицейските роботи се развалят от радиацията – са неточни.

Впрочем, генерал-майорът потвърди факта, че някой все пак е използвал думата „биоробот” по отношение на войниците. Той признава, че тя е била наложена от началник щаба за ликвидиране на последиците от инцидента, Юрий Самойленко, който по-късно получава званието „Герой на социалистическия труд“.

Всичко по темата „Чернобил – катастрофата и сериалът на HBO“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3