Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Авторките на „Чичо Тони…“ обвинени в разпространяване на лъжи

Авторките на "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" Мила Минева и Весела Казакова - Авторките на „Чичо Тони…“ обвинени в разпространяване на лъжи

Авторките на "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" Мила Минева и Весела Казакова

Съюзът на българските филмови дейци обвини авторките на филма „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ Весела Казакова и Мина Милева в разпространение на невярна информация, при това месеци наред. Лъжите са за обстоятелствата около раздаването на тазгодишните награди на Българската филмова академия

В отворено писмо на Управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци се опровергава твърдението на Милева и Казакова от 20 януари , че филмът „Чичо Тони…“ не е допуснат до състезание за наградите на Българската филмова академия, защото заявката е приета с подпис от администрацията в деня на внасянето му за конкурса на 20 януари. „Новината“ им от 31 януари, че са се преборили филмът им да бъде приет, също е невярно, обясняват от Съюза и доказват това с факта, че правилата на Българската филмова академия не предвиждат нито предварителна селекция, нито цензура.

Според СБФД на истината не отговаря и твърдението на авторките, че след края на заседанието в секция „Кинорежисьори“ е приета още една закъсняла бюлетина, тъй като самата Весела Казакова в правото си на един от двамата преброители в секцията е отказала да я отрази в протокола и тя е отпаднала.

Публичните обяснения, че Управителният съвет на Съюза е обсъждал филма „Чичо Тони“, също не отговаря на истината. Не било вярно още и, че филмът е бил номиниран в секция „Кинорежисьори“ за наградата за „Най-добър документален филм“.

Мина Милева и Весела Казакова разпространявали свободни версии на „конспирацията“ около своя филм пред българските медии и европейските организации и „без никакво основание злепоставят СБФД, Българската филмова академия и
България пред света“, декларират филмовите дейци. Те обявиха, че застават зад позицията на Националния съвет за кино към Националния филмов център, пратена в писмо и до министъра на културата Петър Стоянович.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90