Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Аз убивах за диктатора

Войник от времето на Аугусто Пиночет призна на живо по радиото за участие в 18 екзекуции

„Изпратиха ме до Сантяго, където научих за екстремното насилие. Там се превърнах в злия човек, който съм“, казва бившият наборник. - Аз убивах за диктатора

„Изпратиха ме до Сантяго, където научих за екстремното насилие. Там се превърнах в злия човек, който съм“, казва бившият наборник.

Бивш войник в чилийската армия е с повдигнато обвинение за убийство, след като се изповяда публично по телефона за участието си в смъртта на 18 опоненти на покойния военен диктатор Аугусто Пиночет. 62-годишният Гилермо Рейес Рамзи бе арестуван в петък и му бе предявено обвинение за убийствата от 1973 г. на Фреди Таберна Галегос и Паломино Ламас, членове на Чилийската социалистическа партия, предава „Гардиън“.

Изненадващата изповед се случи в сряда следобед. Тогава мъж се обади в най-известното радио ток-шоу в страната, „Да обичаш предателството“, и заяви на водещия Роберто Артиаготиа, че обмисля самоубийство. След кратко описание на разочарование от любовна връзка, обадилият се човек призна участието си в поредица от свирепи престъпления.

Като наборник, по думите му, е участвал в 18 екзекуции след военния преврат на Пиночет срещу правителството на президента Салвадор Алиенде.

„Първият път [когато убих някого] плаках, но лейтенантът ми каза: „Добър войник, смел войник“. И после стрелях отново, бум-бум – обясни той. – Втория път ми хареса. Насладих се.“

В продължение на 20 минути в предаването човекът заяви за поредица от ужасяващи нарушения на правата на човека, които е видял по време на службата си в армията.

„Участвах в 18 екзекуции. Застрелвахме ги в главата, а после взривявахме телата с динамит, така че да не остане нищо. Дори и сянката им.“

Въпреки че той не каза името си – нито самоличността на жертвите си – е бил проследен от полицията и арестуван в петък за убийствата за две от тях. И Галегос, и Ламас са били арестувани от чилийските сили за сигурност след преврата от 1973 и задържани като политически затворници в затворническия лагер Писагуа. Екзекутирани са съответно през октомври и ноември същата година, а телата им никога не са намерени.

По време на телефонния разговор Рейес описа и как е бил индоктриниран по време на военното си обучение.

„Изпратиха ме до Сантяго, където видях екстремното насилие. Там се превърнах в злия човек, който съм.“

Рейес обясни и че е бил принуден да убива – тъй като армейските командири са екзекутирали наборниците, които отказват да изпълняват заповеди.

„Бях длъжен, иначе самият аз щях да умра. Бяхме свине, които изпълняват заповеди.“

Рейес обаче не показа почти никакви угризения, редувайки оплаквания от любовния си живот с подробни описания на престъпленията си. По време на продължителния разговор водещият го предизвика на няколко пъти по оста, че просто е изпълнявал заповеди.

Водещ: А какво за отговорностите Ви като човек?

Рейес: Ако ги намерехме с оръжие, ликвидирахме ги. Бум. Бум. Бум. Пет изстрела и бяха мъртви. И те не бяха бели гълъби – трябваше да оцелеем някак.

След преврата на Пиночет са убити около 3000 души – сред които все още има спорове дали не е бил и поетът Пабло Неруда. Повече от 1000 от труповете така и не са открити.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg