Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Аз“, „умирам“, „искам“ – от най-популярните думи в заглавия на руски филми

Най-често употребяваната дума в заглавие в руското кино през последните 30 години е „аз“

Филмът „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев има само една дума в заглавие, но не това е причината да бъде един от най-харесваните руски филми по света. - „Аз“, „умирам“, „искам“ – от най-популярните думи в заглавия на руски филми

Филмът „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев има само една дума в заглавие, но не това е причината да бъде един от най-харесваните руски филми по света.

„Аз“ е най-използваната дума в заглавията на руските филми от 1991 г. до днес. Това показва проучване на портала „Кинопоиск“, който е анализирал заглавията на десет хиляди игрални и телевизионни филми, както и сериали, снимани през последните 30 години.

Най-често употребяваната дума в заглавията е „аз“ – 140 филма, следвана от „любов“ в 123 филма и „ден“ – 70 филма. В сериалите превес взима „любов“ (141), веднага след нея отново е „аз“ – в 93 заглавия.

Интересен резултат се очертава през десетилетията. През 90-те години на ХХ век в тройката най-употребявани думи са влизали „смърт“ и „ден“, а през първите две десетилетия на новото хиладолетие – „живот“ и „ден“. През деветдесетте най-популярните глаголи в заглавията на екранни продукции са били „умирам“, „вървя“, „виждам“. През първото десетилетие на ХХI вк – „да бъда“, „обичам“ и „мисля“. През следващото десетилетие превес са поели „да бъда“, „обичам“ и „искам“.

Анализът на „Кинопоиск“ е бил с цел да се установи връзка между заглавието на филма и неговата популярност, но такава пряка връзка не е намерена. Все пак става ясно, че филмите със заглавие от една дума предизвикват по-активна реакция от аудиторията. Вероятно това е свързано и с факта, че филмите с кратки заглавия са преобладаващи през последните години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90