Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дневникът на една котка

#АзСъмБСП-то на Алиса

Алиса обича книгите..., обича да лежи върху тях, понякога дори подремва. Снимки: Гергана Димитрова - Дневникът на една котка

Алиса обича книгите..., обича да лежи върху тях, понякога дори подремва. Снимки: Гергана Димитрова

Котките надали подозират за съществуването на интернет, но също го ползват – макар и да не знаят за това. Алиса е британка, но е родена софиянка и отскоро си има блог, който набира популярност. Нарича се „Дневникът на една котка“ и е пълен с котешките й работи.

Алиса е сива, под определена светлина става сребиста, а най-често прилича на плюшена играчка. Но е съвсем истинска. Около нея безпорядъкът е така интересен, всеки запален нещотърсач би оценил изумителните й способности да намира духа на съвсем прозаични предмети – четки за зъби, химикалки, найлонови торбички, хартии от отдавна увехнали букети и панделките им, използвани клечки за уши… Обича книгите – за да лежи върху тях, и панталоните – защото използва крачолите им като тунели, от които понякога не успява да намери изхода. Страхува се от прахосмукачки, но пък самата тя толкова добре бърше прах, достигайки най-непристъпните рафтове, както и паяжините от най-тесните лабиринти между мебелите.

Светът навън е извънкотешки.

Светът навън е толкова извънкотешки…

Отскоро е открила съществуването на света през прозореца и се случва да го наблюдава – чудно, дали ако види стопанката си долу, на улицата, ще я познае? Надали, все още не се е сетила, че между дребните същества навън и едрите, които я посещават в апартамента, в който живее, има нещо общо. Видимо тя е господарка на апартамента, в който живее – но допуска и присъствието на хора, макар човешкият вид да не я вълнува твърде много, далеч по-интересни са й вещите му. Скоро Алиса ще отстъпи владенията си – не, никъде няма да ходи, още котки пристигат, първите й три котенца… Откъде е ясно, че са три? От Козата Ани, любимият човек на котките – те, разбира се, не подозират, че е ветеринар.

Нещо й е привлякло вниманието, но не е особено заинтригувана.

Нещо й е привлякло вниманието, но определено не е заинтригувана.

Alice2

Все още не се е родил човекът, който да задържи вниманието й повече от минута. Но скоро Алиса ще си роди три котенца, които ще я обсебят напълно.

Ежедневието й е динамично, и все пак в блога й намират място и злободневните новини – Ердоган, Тереза Мей, БСП… Присъстват наравно с игрите с човешките джунджурии, както и с лова на мухи, които така прелестно бръмчат на една лапа разстояние.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Предлагаме ви най-новото в Дневника на една котка.

#АзСъмБСП-то на Алиса

С Алиса живеем в пълна хармония – допълваме се идеално. Когато аз съм на работа, тя спи. Когато аз спя (или се опитвам), тя виси пред вратата и хленчи за храна. Седна ли пред компютъра, тя се настанява върху клавиатурата и се вторачва в екрана. Аз се храня предимно с растителна храна, Алиса предпочита месо, понякога сирене и маслини. Реша ли да седна на креслото пред огледалото, откривам, че мацката вече се е разположила там. Когато мия зъбите си, на нея й идва момента да ака, а тоалетната й е точно до мивката.

С най-новите си играчки

С най-новите си играчки

А и си приличаме. Обича прясно свалени от простора дрехи, аз – също. Нейната козина пада почти постоянно, и моята коса не остава по-назад. Аз не обичам да ми досаждат, тя – също. Предпочита да спи върху „Одисей“ и „Братя Карамазови“, аз – край тях. Понякога скача в скута ми и 2-3 минути ми позволява да я чеша зад ушите. Когато аз я взема в ръце да я помачкам, 2-3 минути стои безропотно, после се измъква. Нали все пак аз я храня, поя, чистя й тоалетната, вода я на ветеринар, обезпаразитявам я, ще се грижа и за поколението й. Абе, идилия.

Като малка Алиса си пада по гръцката митология на Николай Кун...

Като малка Алиса си пада по гръцката митология на Николай Кун…

... като поотрасна, мина на Джойс.

… като поотрасна, мина на Джойс.

Така изглежда, когато не й се чете.

Така изглежда, когато й писне от четене.

А тук определено иска нещо.

А тук определено ще иска нещо непозволено – например да влезе в забранената стая.

Сещам се за видеото с оная жена, която обича страстно БСП. Тя носи цветя на Столетницата и очаква партията да й даде пари, да се погрижи за децата й, да ги изучи. Вече сто години всички социалисти все това правят – чакат. Напразно.

#АзСъмБСП-то на Алиса. Истинското.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах