СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бачо Гичо детронира Тор

Българският филм „Възвишение“ най-гледан през уикенда

Филмът „Възвишение“ излезе премиерно на 56 екрана в страната. Снимка: Симон Варсано - Бачо Гичо детронира Тор

Филмът „Възвишение“ излезе премиерно на 56 екрана в страната. Снимка: Симон Варсано

Бачо Гичо срази Тор, бога на гръмотевиците и на комерсиалното кино. Българският филм „Възвишение“ излезе начело в боксофиса за този уикенд. Той задмина както новата екранизация по класиката на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес“, така и „Тор: Рагнарок“. Според данните, публикувани в сайта на Националния филмов център, драмата за обира при Арабаконак е имала в премиерния си уикенд 24 895 зрители (29 620 общо след предпремиерите), а приходът от билети е 222 573 лв. 

Второто място е за другата премиера тази седмица – „Убийство в Ориент експрес“, с 14 833 зрители, а третото – за Тор, който е трета седмица по екраните, с 10 017 зрители (дотук общо 92 093 зрители).

Историческият „Възвишение“ по романа на Милен Русков стана вторият след 1989 г. най-гледан български филм след комедията „Мисия Лондон“ по книгата на Алек Попов. Зрителите в премиерния уикенд на „Мисия“-та през 2010 г. бяха 46 291, а приходът от билети е бил 355 120 лв.

„Резултатът е много добър – коментира пред „Площад Славейков“ продуцентът на „Възвишение“ Иван Дойков, продуцент и на „Мисия Лондон“. – За мен на този етап най-важни са положителните коментари на зрителите. Но е рано да коментираме цифрите. Ако това е маратон, в момента сме едва на петия километър, надявам се бягането с „Възвишение“ да бъде дълго.“ 

Вижте още: ОСВОБОЖДЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО КИНО

ВЪЗВИСЕНИ И В ДОБРО, И В ЗЛО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg